10/17/2018

Oferirea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU) îl va lovi puternic pe președintelui rus. Pericolul momentului este sporit de faptul că toate acestea se întâmplă în contextul scăderii ratingului lui Putin.

După trei zile de activitate a Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, liderul spiritual ortodox Patriarhul Bartolomeu a luat o decizie istorică: a promis că va oferi autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU).

Ca răspuns Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că ar putea rupe relațiile cu Constantinopolul, care amenință potențial o despărțire, care este comparabilă în scara cu evenimentele din 1054, când sa întâmplat ceva asemănător între Bisericile Ortodoxă și Catolică.

După cum se menționează în editorialul Financial Times, această împărțire între Ucraina și Rusia nu este numai religioasă, ci și cu caracter geopolitic. Aceasta reduce la zero încercările Moscovei de a menține Kievul pe orbita sa politică și de a-și restabili influența în spațiul post-sovietic, informează BBC. El lovește și conceptul "Lumea Rusă", care, conform planului lui Vladimir Putin, ar trebui să includă popoarele frățești ale Ucrainei și Belarusului, parțial legate de ortodoxie.

autocefalia

Deși patriarhul Moscovei a primit dreptul de a numi pe Patriarhul Kievului în 1686, ziarul amintește că în anii 1990, după destrămarea URSS, Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Kievului) s-a despărțit de Moscova. Iar după 2014, când Biserica Ortodoxă Rusă a refuzat să marcheze vărsarea de sânge în estul Ucrainei, rândurile BOU au fost semnificativ completate.

Acum, dacă, în noiembrie, Patriarhul Bartolomeu, după cum se așteaptă va dea autocefalia BOU, acest lucru va da un nou impuls susținătorilor independenței ucrainene. De asemenea, aceasta poate crește șansele de realegere a președintelui Petro Poroșenko, care sprijină în mod activ libertatea religioasă a Kievului.

În acest caz, președintele rus va primi o lovitură puternică. Putin și-a ales Biserica Ortodoxă Rusă ca ajutor în încercarea de a restabili statutul Rusiei ca o mare putere. Pe măsură creșterii mișcărilor naționaliste și populiste în Europa, el a folosit biserica pentru a crea imaginea Rusiei ca un bastion al valorilor tradiționale.

Iar pierderea patriarhiei ucrainene reduce ponderea Rusiei în lumea ortodoxă și îi oferă mai puține motive să pretindă la titlul celei de-a treia Roma. De asemenea, ea demonstrează clar la ce pot duce încercările sale de a bate un clin între ruși și ucraineni.

Pericolul momentului se înrăutățește, din punctul de vedere Financial Times, de faptul că toate acestea au loc în contextul unei scăderi a ratingului lui Putin din cauza reformei nepopulare a pensiilor. La Kiev și în Occident, se tem că Kremlinul poate folosi forța militară pentru a lua sub protecția sa bisericile, care au rămas loiale Patriarhiei Moscovei și să împiedice intrarea lor sub jurisdicția Patriarhiei de la Kiev. În mod potențial, astfel de acțiuni pot aduce la o nouă vărsare de sânge.

Popularitatea lui Putin a crescut brusc după anexarea Crimeii, reamintește ziarul, și slăbiciunea economiei rusești ar putea să-i împingă pe strategii de la Kremlin la o manevră similară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu