10/31/2018

Ucrainenii vor produce motoare cu plasmă ionică pentru sateliții spațiali

Pentru explorarea spațiului cosmic, lansarea sateliților pe orbită, zborurile către Lună și Marte se planifică utilizarea unor motoare avansate cu plasmă ionică. În lume există doar câteva companii care dezvoltă astfel de tehnologii, printre ele fiind și întreprinderi din orașul Harkov.

expoziția "Arme, Securitate, AviaSvit"

Companiile ucrainene din cadrul cluster-ului aerospațial intenționează să lanseze producția de astfel de motoare în următorii câțiva ani, raportează Espreso.TV.

Motorul cu plasmă ionică este de zece ori mai mic decât un motor-rachetă convențional cu lichid propulsor și, în același timp, este capabil să lucreze în spațiu deschis timp de decenii. Fabricarea unui prototip se află deja la o etapă finală.

Investitorii din Canada au devenit deja interesați de acest proiect ucrainean promițător, a declarat Viktor Popov, șeful unui cluster aerospațial inovator, la expoziția "Arme, Securitate, AviaSvit", care a avut loc la Kiev.

Până acum, pentru lansarea sateliților pe orbite geostationare, erau folosite motoarele cu propulsor lichid. Dar ele sunt grele, cântăresc o tonă. Iar un motor cu plasmă ionică, în loc de o tonă, cântărește 100 kg, ceea ce inseamnă un raport de 1 la 10. Restul 900 kg vor fi înlocuite cu echipament", - a remarcat el.

Compania a reușit inițial să câștige o licitație pentru furnizarea schimbătorului de căldură pentru satelitul unei companii franco- italiene. Suma contractului a fost de 2 milioane de euro. Anterior, un astfel de sistem de răcire a fost folosit doar la stațiile spațiale, iar ucrainenii au reușit să-l încadreze în dimensiunile unui satelit de telecomunicații, programat pentru lansare în primul trimestru al anului 2010.

Acum, aceeași experți propun un alt proiect - motorul cu plasmă ionică.

"Ne-am stabilit scopul de a realiza în termen de 5 ani (maximum 5, altfel 3-4 ani) producția în serie a motoarelor cu plasmă ionică în Ucraina. Cu aceasta va începe  epoca utilizării unui șir întreg de motoare-rachete electrice în spațiu, eu așa aș fi spus", - a subliniat Popov.

Pe lângă Franța, Italia și Canada, specialiștii din Harkov au reușit să stabilească contacte cu America de Sud și Coreea de Sud. Pentru cea din urmă, ei vor produce sisteme de gestionare a sateliților marfari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu