11/02/2018

Bucătarul iubește mai iute

Numele omului de afaceri rus Yevgeny Prigozhin, poreclit "Bucătarul lui Putin", inclus în lista de sancțiuni a SUA pentru implicarea în alegeri, s-a dovedit a fi legat nu numai cu fabrica "Internet Troll", compania militară privată "PMC Wagner", ci și cu alte istorii criminale.

fabrica "Internet Troll", compania militară privată "PMC Wagner"
Novaya Gazeta/Petru SarukhanovZiarul rus "Новая газета" (Novaya Gazeta) a găsit un bărbat, care a povestit despre modul în care a făcut "munca murdară", conform instrucțiunilor persoanelor, care au lucrat pentru Prigozhin, despre participarea în atacurile împotriva opoziționalilor și bloggerilor, în operațiunile speciale în Rusia și în străinătate.

Acest om este cetățeanul al Federației Ruse Valery Amelchenko, are 61 de ani. Anterior a fost condamnat pentru jaf. A început să lucreze cu "echipa" lui Prigozhin  la sfârșitul anului 2012 - începutul lui 2013.

Injectarea
Cunoștința ziarului Novaya Gazeta cu Amelchenko a început cu o investigație privind otrăvirea soțului lui Lyubov Sobol, avocatului la Fundația Anticorupție, fondată de opoziționalul rus Alexei Navalny.

În seara zilei de 25 noiembrie 2016, soțul lui Sobol, Serghei Mokhov, se întorcea acasă. La intrarea în casă stătea un tânăr, care avea în mâinile sale un buchet de flori. Când Mokhov s-a îndreptat cu tânărul, el a primit o străpungere de la străin în coapsă, după care Mokhov a început să se zbată în convulsii, și apoi a pierdut conștiința. După acordarea asistenței medicale, victima a supraviețuit.

Medicii au sugerat, că lui Mokhov i-a fost injectat un medicament psihotrop, sau neuroleptic, dar de determinat pe el a fost imposibil datorită descompunerii rapide a substanței. Medicii au remarcat, că este imposibil de precizat cu exactitate efectul unui astfel de medicament asupra corpului uman: cu o utilizare necontrolată, moartea din cauza sufocării este posibilă.

Apoi, L. Sobol a sugerat, că otrăvirea ar fi putut comisă de oameni din structurile lui Yevgeny Prigozhin – anume investigării a activității lui, legată de obținerea a milioanelor de contracte pentru armată, a fost dedicată munca lui Sobol în cadrul Fundației Anticorupție din 2016. "Versiunea" lui L. Sobol a fost ulterior confirmată de Amelchenko însuși.

Este de remarcat, că atacul a fost înregistrat de o cameră de supraveghere externă, și pe film putem vedea cu claritate fața "străinului cu buchet".

Aliații
Atacatorul a fost identificat doi ani mai târziu. Sa dovedit, că merge vorba despre Oleg Simonov din regiunea Amur, care locuia în ultimul la Sankt Petersburg.

Novaya Gazeta a reușit să găsească soția lui, care la identificat pe bărbatul cu buchet în mâinile sale pe video. Cu toate acestea, este deja imposibil să vorbim cu Simonov însuși. El a murit în circumstanțe misterioase: el a fost găsit mort în baie, cu o sticlă de alcool începută lângă el.

Despre Simonov a devenit cunoscut faptul că la Blagoveshchensk el a absolvit cu succes colegiul farmaceutic și a lucrat în profilul său. În jurul anului 2014, s-a mutat la St. Petersburg, unde a obținut loc de muncă la una dintre farmacii.

Odată cu apariția lui Simonov în "echipă", accentul a fost pus pe efectuarea operațiunilor cu folosirea preparatelor chimice.

Amelchenko nu a povestit cu privire la natura medicamentelor utilizate în operațiuni, dar a descris mai detaliat dispozitivul de injecție (după cum se crede, a fost folosit un injector pentru animale).

Atacul pe bloggeri
Deci, una dintre acțiuni, conform lui Amelchenko, a avut loc în vara anului 2016 la Pskov. Ei au fost instruiți pentru a pedepsi un blogger local Tikhonov. După injecția făcută pe stradă, ambulanța nu i-a putut salva viața. Oficial Tikhonov a murit din cauza unui "atac de cord".

Înainte de a apărea în "echipa" specialiștilor în injectare, Amelchenko îndeplinea sarcinile prin forță. Așa, în toamna a anului 2013, el "cu un prieten" a vizitat orașul Sochi pentru a "educa" bloggerul Anton Grishchenko, care "scria prost despre Putin". Apoi, ca rezultat al conversației, bloggerul și-a oprit activitatea în rețea, scăpând cu vânătăi.

Tranzitul Ucrainean
În perioada noiembrie 2013 - ianuarie 2014, Amelchenko a fost trimis la Maidanul din Kiev. Apoi, până în 2016, Amelchenko cu "echipa" sa practic "a trebuit să muncească" atât în republicile autoproclamatele "Republicile Populare Donetsk și Lugansk", cât și în restul Ucrainei.

Amelchenko a menționat despre această parte a "lucrării" sale doar aceea, cum în Lugansk, la intrarea în casă, "echipa" a omorît un personaj important - "mâna dreaptă a lui Plotnițkii". Această descriere a lui Amelchenko coincide cu informațiile despre lichidarea asistentului șefului RPL, Dmitri Kargayev, al cărui cadavru cu răni de împușcături pe 16 martie 2016, a fost găsit pe scara etajului 2 la în blocul 12 de pe strada Sukhodolskaya din Lugansk.

Siria
Povestea principală a lui Amelchenko – este cea Siriană. Potrivit acestuia, la 12 februarie 2017, un grup de 6 persoane a plecat în Siria, conform instrucțiunilor serviciului de securitate a lui Prigozhin. Sarcina grupului, conform lui Amelchenko, a fost testarea diferitelor medicamente asupra membrilor Statului Islamic și a altor militanți, capturați de armata siriană.

La sosirea lor în Siria, s-a dovedit că pe ei nimeni nu îi aștepta acolo și că nu le va fi oferit nici un prizonier "pentru experiențe". Cu toate acestea, în ciuda dificultăților, "șeful" lor de la St. Petersburg a insistat ca "echipa"  să-și îndeplinească sarcina.

Cineva din conducere a decis să se testeze medicamentele asupra membrilor așa-numitelor escadroane "ISIS Hunters", instruirea cărora se făcea de către instructorii ai "Grupului Wagner", la o distanță de aproximativ 80 de kilometri de orașul Homs.

Ca urmare, membrii grupului au fost îmbrăcați în forma parchetului militar. Apoi, cu ajutorul unui translator, au început "interogările" miliției, care a refuzat să lupte. După primirea explicațiilor, respondenților li se înmâna câte o sticlă de suc, produsă în Siria. Potrivit lui Amelchenko, în suc se adăugau medicamente cu acțiune întârziată.

Interviurile s-au desfășurat bine, dar după câteva ore grupul lui Amelchenko a fost dezarmat, arestat și apoi supus unor interogări îndelungate.

Mai târziu a devenit cunoscut faptul că un ofițer de nivel înalt al contraspionajului Mukhabarata, care supraveghea "ISIS Hunters" a fost otrăvit fatal: dânsul fie a băut sucul dintr-o sticlă donată interogatorului, fie mai târziu a servit un ceai de pe masa pe care se gătea otrava.

După mai multe ore de interogare, prizonierii au fost duși pe drumul care ducea de la Damasc la Homs, unde a fost cumpărat  "sucul otrăvitor " și, după o căutare nereușită a locului de cumpărare, au fost eliberați.

După cum a devenit cunoscut mai târziu lui Amelchenko,  cinci militanți care au fost interogați, de asemenea s-au otrăvit, dar au scăpat doar cu vărsături și diaree. Amelchenko și alți membri ai grupului au avut aceleași simptome, dar toți s-au recuperat bine.

După incidentul cu moartea ofițerului de contrainformații, operațiunea a fost oprită. Amelchenko, cu o mare parte a grupului, a venit înapoi la St. Petersburg.

"Novaya Gazeta" a primit informații despre această otrăvire mai devreme, în 2017, de la o altă sursă bine cunoscută cu situația în "Grupul Wagner".

Dispărutul
Amelchenko s-a întâlnit ultima oară cu jurnalistul Novaya Gazeta în seara zilei de 2 octombrie 2018. După o conversație în jurul orii de opt seara, Amelchenko, după cum a stabilit mai târziu poliția, s-a îndreptat spre stația de metrou "Gostiny Dvor". La 21.22 el a sunat cu o frică în voce și a spus că este urmărit de doi: "unul într-un sacou alb, cu ochelari, cam douăzeci și cinci de ani, tânăr. Altul cu o pălărie pe cap".

În curând apelul a fost întrerupt, iar telefonul lui Amelchenko a încetat să răspundă. O oră mai târziu, o persoană necunoscută a răspuns la telefonul lui Amelchenko, și a spus că pe pământ se află două telefoane și un pantof. Articolele găsite aparțineau lui Amelchenko.

După acea seară nimeni nu la mai văzut pe Amelchenko - nici rudele, nici cunoscuții. În apartamentul său el nu a apărut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu