11/25/2018

Unul dintre cele mai interesante rapoarte din cadrul Adunării Parlamentare a NATO – raportul Lordului Jopling "Combaterea amenințărilor hibride ale Rusiei"

La începutul sesiunii de toamnă a Adunării Parlamentare a NATO din Halifax, NATO Parliamentary Assembly / Assemblée parlementaire de l'OTAN a fost prezentat unul dintre cele mai interesante și fundamentale rapoarte ale Lordului Jopling "Lupta împotriva amenințărilor hibride ale Rusiei", despre aceasta a declarat Irina Friz, membră a delegației ucrainene. Raportul este susținut în unanimitate de Comitetul pentru dimensiunea civilă și securitate a AP al NATO și, pe baza lui, va fi adoptată o rezoluție a Adunării.

rapoarte ale Lordului Jopling "Lupta împotriva amenințărilor hibride ale Rusiei"
Lordul Jopling / foto: facebook Irina Friz
Acest raport cuprinzător este prima încercare de a analiza toate direcțiile a războiului hibrid impus de Kremlin lumii democratice. Exemple specifice de diferite amestecuri în SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Suedia, Norvegia, Grecia, Belgia, Finlanda, Ucraina, Georgia, Moldova și altele. Lordul Jopling a propus o serie de propuneri concrete de consolidare a răspunsului comunității euro-atlantice la operațiunile hibride a  Kremlinului, în special:

- Aliații ar trebui să își revizuiască politicile educaționale astfel încât școala să promoveze o discuție reală, și gândire critică. Noile generații care sunt utilizatori activi ai rețelelor sociale, ar trebui să fie încurajate să nu cadă în bulele virtuale și să fie capabili să identifice caracteristicile a trolilor și boților. Forțele militare joacă un rol de sprijin în războiul hibrid, dar existența societății educate, patriotice și durabile este prima noastră linie de apărare.

- Un răspuns eficient la amenințările hibride depinde de munca permanentă în echipă în diferite domenii. Este nevoie de o mai mare coerență și coordonare în cadrul NATO, în special prin unirea a resurselor civile și militare existente.

- Este necesar de a ridica nivelul conștientizării strategice. Statele membre ar trebui să poată evalua rapid și în unanimitate evenimentele la fața locului pentru a răspunde în mod eficient la amenințările hibride ale Rusiei. Aceste eforturi necesită un schimb mai mare de experiență, consolidarea legăturilor dintre agențiile interne și o discuție actualizată a rolului forțelor speciale în coordonarea asistenței militare între țările NATO și țările partenere. Unii comentatori propun crearea unui "Centru de Est" al NATO, similar cu "Centrul de Sud" din Napoli, Italia. Cu toate acestea, Lordul Jopling consideră că ar trebui acordată prioritatea utilizării în deplin a structurilor existente, cum ar fi Forța comună NATO, Comandamentul cărei se află în Brunssum, Olanda.

- Membrii NATO care nu au desemnat încă unitățile guvernamentale specifice care au fost însărcinate să acționeze non-stop împotriva știrilor false și propaganda ostilă a faptelor, ar trebui să facă acest lucru. Capacitățile existente ale NATO și ale UE, cum ar fi Biroul de Diplomație Publică NATO-UE. Grupul special "East Stratcom" ar trebui să primească resurse financiare, tehnologice și umane suplimentare pentru a oferi mai repede răspunsuri fiabile la războiul hibrid cât mai des posibil.

- Acordând o atenție deosebită stabilității interne, ar trebui să se continue aplicarea măsurilor restrictive, cum ar fi eliminarea fakenews, amendarea în cauza răspândirii  știrilor pentru incitare la ura, liste negre și înghețarea activelor a celor mai activi luptători-dezinformanți ruși. Membrii Consiliului ar trebui să ia în considerare în mod serios posibilitatea orientării înspre activele occidentale a elitelor ruse corupte.

- Structurile electorale ar trebui definite ca infrastructuri strategice. Securitatea națională și instituțiile cibernetice ar trebui să asiste partidele politice și candidații în protecția datelor și a rețelelor lor.

- Deși apărarea cibernetică crește în mod prioritar, avem nevoie de o gândire mai creativă și de o cooperare multilaterală în cadrul Alianței pentru a consolida securitatea rețelelor și sistemelor noastre. Aliații ar trebui să ia în considerare consolidarea capacităților lor în spațiul cibernetic, ceea ce ar permite NATO să ceară aliații să folosească capacitățile sale cibernetice ofensive, acolo unde este cazul, pentru a sprijini operațiunile NATO. Protecția cablurilor de comunicații submarine ar trebui să fie o prioritate.

- Salutând progresele realizate în aprofundarea cooperării NATO-UE pentru combaterea amenințărilor hibride, se poate face mai mult în această direcție. Domnul Jopling recomandă celor două instituții să ia în considerare crearea unei platforme comune bruxelleze, pentru combaterea amenințărilor hibride. Organizațiile ar trebui să ia în considerare, de asemenea, stabilirea unor grupuri mici contra-hibride NATO-UE, sarcina cărora este de a apropia și analiza informația pentru a îmbunătăți conștientizarea situațională (Parlamentul European, 2017).

- Trebuie să continue eforturile de diversificare a importurilor de energie și de promovare a eficienței energetice, inclusiv prin implementarea viziunii a Uniunii Europene Energetice.

 - Pentru a limita spațiul a războiul hibrid rusesc, este necesar să se rezolve problema "zonelor gri" din Europa de Est. Situația incertă a țărilor est-europene este motivul continuării agresiunii ruse și a relațiilor tensionate cu Occidentul. Georgia, Ucraina și Moldova, precum și țările din Balcanii de Vest, ar trebui să aibă o perspectivă clară referitor la aderarea atât la NATO, cât și UE. Afilierea lor ar trebui să se bazeze exclusiv prin introducerea a criteriilor de aderare.

Un alt punct al raportului descrie importanța acordării Ucrainei Tomosului și atacurile hacker-ilor ruși asupra Patriarhiei Ecumenice. Oficialii religioși și de stat ai Rusiei fac tot posibilul pentru a preveni acordarea autocefaliei, deoarece aceasta va reduce, fără îndoială, influența Rusiei în Ucraina.

În raportul Lordului Jopling au fost făcute modificări, care adaugă în lista amenințărilor hibride a Rusiei, încălcarea Convenției privind dreptul internațional maritim: obstrucția, întârzierea, verificarea selectivă a navelor străine și ucrainene, care se îndreaptă spre porturile ucrainene din Marea Azov, care, după construirea podului Kerci au devenit regulate. Din aprilie 2018, din partea rușilor au fost efectuate astfel de acțiuni în Marea Azov pentru mai mult de 200 de nave.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu