6/01/2019

Tribunalul ONU referitor la marinarii reținuți. Există șansă pentru libertate?

Tribunalul Maritim al ONU a obligat Rusia să elibereze imediat marinarii ucraineni capturați în strâmtoarea Kerci.

În weekend, Ucraina a sărbătorit o mare victorie diplomatică. Ea este legată de capturarea Rusiei la 25 noiembrie 2018 în strâmtoarea Kerci a 24 de militari ucraineni și a trei nave de război.

Tribunalul Maritim al ONU a satisfăcut cererile Ucrainei și a obligat Rusia să elibereze imediat marinarii ucraineni, a căror arestare a încălcat normele dreptului internațional, și a de a întoarce navele militare imediat Ucrainei.

În Rusia, decizia instanței internaționale nu este recunoscută.

Deci, îi așteaptă totuși libertatea pe marinarii ucraineni, se descurca Korrespondent.net.

Tribunalul Maritim al ONU

Ce a decis instanța
"Curtea consideră că este necesar să cerem Rusiei să elibereze imediat cele trei nave militare ucrainene capturate Nikopol, Berdyansk și Yane Kapu, 24 de marinari reținuți și să le permită să se întoarcă în Ucraina", a declarat președintele instanței, judecătorul Park Jin Hyun.

19 judecători au votat pentru această decizie, unul împotriva, judecătorul rus Kolodkin.
În același timp, tribunalul a anunțat că nu va cere Rusiei să oprească audierile penale privind evenimentele din 25 noiembrie, care au loc acum la Moscova.

Reprezentantul oficial al Federației Ruse a fost absent la ședință, partea rusă a refuzat, de asemenea, să furnizeze materialele sale pentru audiere, totuși, conform legii convenției ONU, este obligată să respecte deciziile.

În absența reprezentantului al Federației Ruse, instanța a folosit poziția oficială a Rusiei privind evenimentele din strâmtoarea Kerci.

"Știm că Rusia are o viziune diferită referitor la evenimentele care au avut loc pe 25 noiembrie 2018", a declarat președintele tribunalului.

În special, instanța a declarat că nu a găsit dovezi ale versiunii ruse despre operațiunile militare provocatoare a Ucrainei. "Invazia secretă a marinarilor ucraineni, la care Rusia insistă, pare foarte puțin probabilă pentru tribunal", se spune în decizie.

Instanța a fost, de asemenea, de acord că Ucraina a epuizat toate posibilitățile de a ajunge la un acord cu Federația Rusă privind eliberarea navigatorilor fără a se adresa în instanță.

După anunțarea unei astfel de decizii, echipa ucraineană din Hamburg n-a putut să rămână fără emoții. "Pentru noi, aceasta este o victorie clară. Aceasta este exact ceea ce am cerut ... Decizia sa dovedit a fi chiar mai clară decât am sperat", a explicat vice ministrul afacerilor externe, reprezentantul Ucrainei în proces, Elena Zerkal.

Poziția Rusiei
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei nu a comentat cererea Tribunalului de a elibera marinarii ucraineni ținuți în închisoare.

În schimb, aceștia declară că intenționează să-și apere în mod consecvent poziția, în cursul procedurilor ulterioare de arbitraj, inclusiv absența competenței a arbitrajului pentru a avea dreptul de a analiza această situație".

Oficialii ruși au declarat că decizia Tribunalului Internațional pentru Dreptul Mării, care solicită eliberarea de către Rusia a marinarilor marinei ucrainene, nu este necesară.

"Dacă un judecătorul de înaltă calificare al Tribunalului Internațional s-a încurcat în documente și nu vede nimic altceva decât acuzații împotriva Rusiei, cuvintele și sentințele lui nu merită nici un ban pentru noi", a declarat așa-numitul deputat Dumei de Stat din partea Republicii Crimeea, Ruslan Balbek.

Președintele Consiliului Federației pentru Legislația Constituțională Andrei Klishas, a declarat, la rândul său, că decizia Tribunalului Internațional al Națiunilor Unite asupra dreptului mării "din cauza incidentului din strâmtoarea Kerci" nu este în jurisdicția acestei instanțe și nu poate fi recunoscută.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că poziția Kremlinului privind posibilitatea eliberării marinarilor ucraineni capturați rămâne aceeași, în ciuda deciziei Tribunalului Internațional ONU pentru Dreptul Mării.

"Poziția nu poate fi schimbată. Ancheta ar trebui să se finalizeze în legătură cu încălcarea legii referitor la frontiera de stat și trebuie să aibă loc o instanță", a spus Peskov.

Ce urmează?
Posibila nerespectare de către Federația Rusă a ordinului Tribunalului Internațional pentru Dreptul Mării pentru eliberarea urgentă a marinarilor ucraineni va avea consecințe foarte mari pentru Federația Rusă, spune Nikolai Gnatovsky, președintele Comitetului european pentru prevenirea torturii, tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante.

"Aceasta va fi o încălcare clară a legii internaționale, va crea o bază pentru sancțiuni noi, îi va condamna să piardă cazul în arbitraj pe fond (deoarece aceasta este doar o etapă preliminară), va avea un efect negativ asupra perspectivelor în alte instanțe, va submina poziția lor juridică, politică și morală la toate forumurile internaționale. Pe scurt, va fi foarte costisitor pentru ei. Mult mai scump decât eliberarea marinarilor", scrie el.

Este "demult timpul" ca Rusia să elibereze marinarii ucraineni prizonieri de război și navele ucrainene capturate, a declarat Kurt Volker, reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, comentând decizia Tribunalului Internațional ONU privind cazul marinarilor.

La rândul său, ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrei Melnik, a declarat că a cerut guvernului federal german și ministrului de externe Haiko Maas să solicite personal ca Kremlinul să execute imediat verdictul Tribunalului Maritim Internațional.

"Dacă Moscova decide să ignore această decizie, atunci vom promova ideea introducerii unor noi sancțiuni împotriva Rusiei", a spus Melnik.

El a adăugat că decizia Tribunalului Internațional "este un card de aur internațional suplimentar în lupta Ucrainei pentru eliberarea cetățenilor săi".

"Ucraina a obținut o victorie diplomatică convingătoare și un card de aur juridic internațional puternic, pentru a elibera marinarii săi", a spus Melnik.

În același timp, experții se îndoiesc că introducerea unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei este o chestiune de viitorul apropiat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu