6/14/2019

Poziția Ucrainei la Tribunalul de Arbitraj privind dreptul mării în cadrul dosarului împotriva Rusiei privind încălcarea de către ea a Convenției ONU privind dreptul mării

La 11 iunie 2019, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Elena Zerkal, a vorbit în cadrul Tribunalului de Arbitraj privind dreptul despre dosarul împotriva Rusiei referitor la încălcarea  de către ea a Convenției ONU privind dreptul mării în marea Neagră și Azov și strâmtoarea Kerci.

Poziția Ucrainei la Tribunalul de Arbitraj privind dreptul mării în cadrul dosarului împotriva Rusiei privind încălcarea de către ea a Convenției ONU privind dreptul mării

În discursul său, ea a lămurit poziția Ucrainei în instanță (teze separate):

1. Aceasta este o dispută privind încălcarea de către Rusia a drepturilor Ucrainei în temeiul Convenției ONU privind dreptul mării în Marea Neagră, Marea Azov și strâmtoarea Kerci, care se referă la:

- construirea ilegală a podului jos prin strâmtoarea internațională, ca urmare a faptului că navele mari nu pot ajunge la importantele porturi ucrainene - Mariupol și Berdyansk;

- instalarea a conductelor și cablurilor fără consultări cu Ucraina;

- reținerea a navelor din toate țările, care circulă spre sau dinspre porturile ucrainene din Marea Neagră, Marea Azov și strâmtoarea Kerci;

- captarea unor platforme mobile moderne de foraj pentru exploatarea gazelor naturale ucrainene;

- furtul resurselor energetice ucrainene în mare. Începând cu primăvara anului 2014, Rusia a furat peste 9 miliarde de metri cubi de gaze naturale și a închis accesul Ucrainei la depozitele de petrol și gaze de pe șelful ucrainean;

- împiedicarea pescuitului în apele în care pescarii ucraineni au prins întotdeauna pește.

2. Rusia neagă competența tribunalului arbitral. În loc să răspundă argumentelor Ucrainei cu privire la încălcarea legii mării, Rusia încearcă să reformuleze disputa.

Rusia a decis că cazul Ucrainei se referă la suveranitatea Crimeii. Însă, nu este corect. Acest lucru este înscris în Constituția Ucrainei și recunoscut de comunitatea internațională. Rusia a recunoscut, de asemenea, suveranitatea Ucrainei asupra Crimeii, inclusiv în tratatele obligatorii din punct de vedere juridic.

Rusia este cea care a introdus problema suveranității Ucrainei asupra Crimeii în acest dosar. Și o face numai datorită incapacității sale de a-și justifica propriile încălcări ale legii mării. Singura modalitate de a evita responsabilitatea este reformularea acestui dosar inițiat de Ucraina.

Suveranitatea Ucrainei asupra Crimeii – există fără îndoială. Respingerea anexării stă la baza comunității internaționale referitor la Crimeea și se bazează pe principiile de bază ale dreptului internațional: actele ilegale nu pot avea consecințe legale.

 3. Alte obiecții ale Rusiei sunt fără temei. De exemplu, Rusia susține că toate acțiunile sale în Marea Neagră, Marea Azov și strâmtoarea Kerci sunt "activități militare". Crede oare Rusia că furtul gazelor naturale ucrainene sunt activități militare? Sau construirea podului? Sau împiedicarea pescarilor de a pescui în zonele tradiționale de pescuit? Dar despre extragerea obiectelor culturale valoroase de pe fundul mării?

4. Rusia a furnizat o lungă listă de obiecții, însă toate au un motiv comun și reflectă poziția Rusiei cu privire la dreptul internațional. Atunci când Rusia invadează resursele naturale ale Ucrainei, ea le confiscă nilateral.

5. Ucraina și Rusia au dispută asupra dreptului maritim. Ucraina are dreptul ca acest dosar să se analizeze la tribunalul de drept maritim.

6. Rusia și-a exprimat toate obiecțiile față de jurisdicția acestui tribunal. Cu toate acestea, Rusia nu se poate sustrage prevederilor articolelor 286 și 288 din Convenție potrivit cărora acest tribunal este competent să examineze și să soluționeze "orice litigii privind interpretarea sau aplicarea prezentei convenții".

Acest caz se referă la încălcările în masă ale drepturilor Ucrainei în temeiul Convenției ONU privind dreptul mării.

Oamenii din Ucraina, cu tot respectul cred că Tribunal de Arbitraj, va susține protecția dreptului maritim.


Sursa: Facebook Lana Zerkal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu