4/24/2018

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei: volumul pierderilor și posibilitatea reparațiilor

Războaiele se termină oricum, și țara agresoare trebuie să compenseze pierderile cauzate statului atacat.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Astfel de reguli au fost elaborate de omenire, conduse de justiție și de necesitatea de a pune capăt acupației a teritoriului străin. Procesul de despăgubire se numește reparație.

Astăzi există un război împotriva Ucrainei. Rusia lui Putin a anexat Crimeea și a ocupat o parte din Donbass. Mai devreme sau mai târziu, Kievul trebuie, de asemenea, să ceară de la Kremlin reparații.

Volumul prejudicilor

Expertul centrului analitic Atlantic Council, Anders Aslund, a declarat că pierderile Ucrainei din cauza agresiunei Rusiei, care continuă din 2014, sunt egale cu 100 de miliarde de dolari.

Această sumă pe timpul de martie 2018, a fost numită  de omul de știință  în raportul "Prețul agresiunii Kremlinului în Ucraina".

Raportul "Prețul agresiunii Kremlinului în Ucraina"

Aproximativ 27 miliarde de dolari au fost pierduți în Crimeea, 73 miliarde de dolari au fost pierduți în Donbass. Si aceasta fără să se ia în considerare pierderile umanitare și politice.

Aslund sa bazat pe metodologia Picketti, conform căreia valoarea totală a tuturor activelor țării europene este de aproximativ de 4 ori mai mare decât PIB-ul său.

„Cea mai simplă și generalizată definire a pierderilor suferite de Ucraina, este de a înmulți cota din PIB-ul Ucrainei pierdut la patru. Donbasul a dat 10% din PIB-ul Ucrainei, Crimeea - 3,7%. Fondul Monetar Internațional a apreciat PIB-ul Ucrainei dinaintea crizei din 2013 la nivelul 179,6 miliarde dolari. Astfel, valoarea totală a activelor din Crimeea și Donbas s-au ridicat la 13,7% din 179,6 miliarde, înmulțite la patru, sau 98,4 miliarde dolari„ - a spus expertul.

Aslund, în plus, a comparat importurile și exporturile ucrainei în/din  Rusia în 2012 și 2016. Timp de patru ani, Ucraina a început să exporte cu 80% mai puține mărfuri în Rusia. Aceiași indicatori s-au constatat și în importul de produse din Rusia.

Crimeea

Principalele pierderi materiale ale Ucrainei de pe peninsula Crimeea sunt terenurile, activele energetice, băncile cu active, întreprinderile și locuințele. De la începutul anexării ruse, Ucraina a pierdut imediat proprietățile a statului, care includeau în sine companii pentru expluatarea a petrolului și gazelor, infrastructura, clădirile, terenurile și obiectele militare. În sectorul bancar al peninsulei, Ucraina a pierdut aproximativ 1,8 miliarde de dolari.

Cele mai mari pierderi din Crimeea se referă la resursele de petrol și gaze. În special, este vorba despre 18 perimetre cu gaze în Marea Neagră, cu un cost estimat de 30-40 miliarde dolari. Volumele pierdute ca urmare a anexării producției de hidrocarburi din Crimeea – sunt de cel puțin 20% din volumul de producție a gazelor a companiilor de stat ucrainene. Pe termen lung, șelful ar putea produce până la jumătate din producția ucraineană de hidrocarburi.

Capturarea companiei „Chernomorneftegaz“ deja a lăsat Ucraina fără aproximativ două miliarde de metri cubi de producție de gaze proprii, pe care compania le  dobîndea anual din Marea Neagră în apropierea Crimeei, și fară perspective de viitor în această direcție. În plus, Ucraina a pierdut platformele de foraj, pentru care a plătit 800 de milioane de dolari.

Donbass

În Donbass, imaginea se diferă semnificativ de Crimeea și are propriile caracteristici.

Aici s-au înregistrat pierderi semnificative, inclusiv de către întreprinderile publice mari și private. Unele dintre ele sunt distruse de militanții susținuți de Kremlin sau transferate în Rusia. Multe mine au fost distruse sau abandonate. Marea parte din ele nu se va mai putea restabili, chiar dacă se întorc teritoriile ocupate. Pierderile activelor bancare ale Ucrainei în Donbas sunt estimate la 4,4 miliarde de dolari.

Războiul din estul Ucrainei a dus la distrugerea semnificativă a infrastructurii regiunii încă din 2014. Beneficiul economic de aici a scăzut brusc cu aproximativ două treimi.

Se atrage atenția asupra unui statut juridic diferit al Donbassului decât în ​​Crimeea. Există haos juridic complet pe teritoriile ocupate, și situația cu cererile de despăgubire este mult mai complicată.

Modalități de compensare

Având în vedere toate circumstanțele din Ucraina, este dificil de recuperat pierderile cauzate de agresiunea Rusiei.

Dosarele împotriva Rusiei pot fi luate în considerare de Curtea de Arbitraj de la Stockholm, de Înalta Curte de la Londra și de Curtea de la Haga, de Curtea Internațională de Justiție a Națiunilor Unite și de Curtea Penală Internațională.

Instituțiile ucrainene deja caută întoarcerea pierderilor. De exemplu, "Naftogaz" insistă la compensație de 7 miliarde dolari pentru confiscarea activelor din Crimeea.

Separat se află chestiunea despăgubirii pentru proprietatea pierdută a cetățenilor ucraineni, atât în ​​Crimeea, cât și în Donbas. Aici sunt probleme.

Persoanele fizice au suferit pierderi mari în Donbas și în Crimeea. Chiar dacă locuințele au rămas neatinse, valoarea lor a scăzut cu 80% în Crimeea și cu 50% în Donbas ca rezultat al agresiunii Rusiei, a subliniat Paul Thomas, președintele IRE USA Inc.

Comentarii și sumele de daune care sunt stabilite în Ucraina

Specialiștii ucraineni numesc suma adecvată a pierderilor din cauza agresiunei Rusiei în jur de 100 miliarde de dolari, ceea care a fost numită de Aslund.

Experții respectă opinia omului de știință, dar spun că cifra reală a pierderilor va fi de fapt mai mare. Metoda folosită de Thomas Picketti nu este cea mai corectă, dar este bază pentru calcule ulterioare.

De exemplu, Aslund estimează numai rezervele de gaze și petrol pe platoul de la Marea Neagră (40 miliarde dolari, ceea ce reprezintă aproape jumătate din totalul sumei) și nu ia în considerare rezervele de gaz de șist și pierderile din cauza programelor pentru extracția sa. Și aceasta înseamnă încă zeci de miliarde.

În ceea ce privește activele de petrol și gaze din Crimeea anexată, în prezent există două procese deschise. Unul este condus de Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei în cadrul Convenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării din 1982, la Curtea de Arbitraj Permanent de la Haga (Olanda). Anunțul de arbitraj, procesul și motivele pe care se bazează au fost trimise Federației Ruse la 14 septembrie 2016. 19 februarie 2018 Ucraina a depus un memorandum care descrie pretențiile Ucrainei față de Rusia, iar până la 19 noiembrie 2018, Rusia trebuie să-și prezinte contraargumentele. Din cauza acestui proces autoritățile ruse planifică  începînd din iulie 2018 oprirea activității pe perimetrul Odesa, care aprovizionează Crimeea ocupată cu aproape o jumătate din producția sa de gaze.

Al doilea proces este inițiat de "Naftogaz", împreună cu alte șase companii ("Chernomorneftegaz" "Ukrtransgas" "Ukrgasdobycha" "UkrTransNafta" "gaz Ucraina", "Likvo"). Procesul a fost intentat în octombrie 2016 de firma internațională juridică Covington & Burling din partea grupului "Naftogaz" și se află în Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga. Astfel, o caracteristică importantă a acestui proces, diferită față de cel pe care îl conduce Ministerul de Externe, este aceea că el ridică problemele de compensare pentru  grupul "Naftogaz" pentru exproprierea terenurilor și, nu doar infrastructura maritimă. Creanțele sunt reduse la o sumă de compensare de peste 5 miliarde de dolari.

Procedurile privind procesul "Naftogaz" sunt planificate în mai 2018 și pot deveni un proces istoric.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

O pierdere directă ar trebui să fie considerată naționalizarea de către așa numitele autorități din Crimeea a cinci porturi maritime și două puncte de trecere a feribotului. Portul Feodosia este al doilea din Ucraina în ceea ce privește volumul de transbordare a petrolului și a produselor petroliere, volumul maxim de prelucrare fiind de până la 11,25 milioane de tone de mărfuri pe an. Transbordarea minereurilor de fier, a cărbunelui și a cerealelor se efectuează în portul Sevastopol.

De asemenea trebuie de luat în vedere pierderea a celor două mari flote de pescuit din Sevastopol și Kerch și cîteva fabrici de pește care au furnizat piața ucraineană cu macrou, fluture, sardine, șprot (peștele din Crimeea, potrivit unor estimări, reprezenta aproximativ 70% din totalul ucrainean).

Costul terenurilor de pe peninsulă, calculat la un preț mediu de piață, este subestimat. În Crimeea, există multe rezerve unice, iar terenurile sunt mult mai scumpe.

Pentru a umpla bugetul, autoritatea ocupațională locală vinde proprietatea ucraineană –sanatoriul "Foros" deținut de Kolomoisky a fost deja vândut. În 2017, s-au vândut sanatorii, care erau în proprietatea statului Ucrainei. Sanatoriul "Dulber" este scos la vanzare. Acest obiect a aparținut Radei Supreme a Ucrainei, este o locație cu un parc unical și este un monument istoric. De asemenea, pentru vânzare sunt scoase sanatoriile sindicatelor - "Ai-Petri" și "Miskhor".

Pierderile curente în Crimeea și Donbass, fără costul terenurilor sau imobilelor, sunt oarecum diferite. Sectorul public al economiei, inclusiv Banca Națională, Naftogaz și alții, pierd anual 2-3 miliarde de dolari. Pierderile din sectorul privat se ridică la 3-5 miliarde de dolari pe an. Daunele cauzate de agresiunea Rusiei de peste 4 ani sunt estimate la 25-30 miliarde de dolari.

Există încă capitalul uman, a cărui pierdere este considerată ireversibilă. De la începutul războiului în Rusia din Donbass au plecat cel puțin 1 milion de oameni, mulți au părăsit Crimeea. Dacă aplicăm metodologia științifică de evaluare a capitalului uman, valoarea totală a pierderilor pentru astăzi va fi de aproximativ 300 de miliarde de dolari.

Într-o prezentare a guvernului ucrainean, șeful adjunct al Administrației Prezidențiale, Dmitri Shimkiv, a citat următoarele exemple de pierderi economice ale Ucrainei din cauza agresiunei Rusiei:Pierderile în Crimeea:

• 3,6% din PIB;

• 1,5% din exporturi;

• 80% din depozitele de petrol și gaze (1,62 trilioane de metri cubi) în Mărea Negră;

• 10% din infrastructura portuară, inclusiv 4 milioane de tone de cereale;

• 4-4.5 milioane, pe care ucrainenii le cheltuiau în fiecare an în vacanță în Crimeea.Pierderile în Donbass:

• 15% din PIB;

• 25% din industrie;

• 23% din exporturile de mărfuri;

• 100 din 150 de mine ucrainene au rămas pe teritoriul ocupat, provocând dificultăți în furnizarea de antracit;

• activele băncilor de 4,3 miliarde de dolari;

• activele feroviare și așa mai departe.

Ministerul Apărării al Ucrainei în vara anului 2017, a estimat pierderile cauzate de agresiunea Federației Ruse în Donbass timp de 3 ani. Numai în structura Ministerului Apărării, pierderile  au constatat 50 miliarde de dolari. Ocupația Crimeei de către Rusia a costat industriei militare ucrainene în jur de 40,7 miliarde. Aceste cifre oficiale au fost anunțate la ședința instranței în dosarul președintelui fugar Ianukovici, acuzat de trădare, în decembrie 2017.


Daune de mediu

Uniunea ucraineană Helsinki solicită luarea în considerare a daunelor cauzate de război asupra mediului. Avocații uniunii se referă la constatările Academiei Naționale de Științe a Ucrainei și Ministerului Apărării. Potrivit acestora, acțiunile militare au cauzat poluarea solului cu metale grele, ca urmare a bombardamentelor, mine inundate și poluarea apelor subterane, distrugerea de incendii a rezervelor de silvostepă. Agresiunea Rusiei în Crimeea și Donbas a provocat daune mediului „echivalentul cu 33 de vagoane de aur și mai mult decât rezervele de aur ale Federației Ruse“, spune Uniunea ucraineană Helsinki.

Rezumat al Institutului de Economie și Pace din Sydney

Concluziile privind pierderile ucrainene au fost prezentate de Institutul Australian de Economie și Pace din Sydney. Această instituție determină anual indicele globale ale păcii și pierderile țărilor din cauza conflictelor armate. Potrivit cercetării Institutului, numai în 2016 Ucraina a pierdut 20,4% din PIB sau 66,7 miliarde de dolari. Dacă înmulțim la patru ani, vom primi pierderi în valoare de aproximativ 270 miliarde de dolari.

Dar există încă o statistică importantă. Există pierderi ireversibile ale oamenilor. La sfârșitul anului 2017, în timpul războiului din estul Ucrainei, mai mult de 10.200 de persoane au fost ucise și 24.500 de cetățeni au fost răniți. Numărul persoanelor forțate sa-și schimbe locul de trai este de 1,5 milioane.

30.03.2018


Autorul: Volodimir CravcencoEspreso.tv
Contact: info@espreso.tv

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu