4/16/2018

Volker a menționat anumite progrese în eforturile diplomatice pentru soluționarea a conflictului din Ucraina

Reprezentantul special al Departamentului de Stat al Statelor Unite pentru Afaceri în Ucraina, Kurt Volker, a declarat pentru «Vocea Americii» că va vizita Ucraina la sfârșitul lunii aprilie - începutul lunii mai. El și-a exprimat dorința de a merge direct în zona de conflict din Donbass, unde s-a intensificat situația de securitate.

Reprezentantul special al Departamentului de Stat al Statelor Unite pentru Afaceri în Ucraina

În timpul interviului, diplomatul american a vorbit despre eforturile sale de a rezolva conflictul din Ucraina.

În ultimele 8 luni de lucru, Volker a planificat a șaptea sa vizită în Ucraina.

«Voi vizita partea de est a țării pentru a vedea zona de conflict din partea ucraineană. Vreau să mă întâlnesc cu colegii mei ucraineni de la Kiev. Dar, înainte de asta, aș dori foarte mult să aud un răspuns din partea Rusiei pentru a înțelege ce putem spune. În orice caz, este foarte important să ținem cont de acest conflict, deoarece se află încă în fază războiului. Oamenii continuă să lupte, să moară, populația se confruntă cu un risc mare de a rămînea fără apa, căldură, și cu mediul poluat. Este teribil pentru oameni. Și cred că oamenii care trăiesc acolo ar trebui să știe că lumea vede și se îngrijorează despre ei».

Escalarea actuală a ostilităților din Donbass, Volker crede că este legată cu particularitățile conflictului ucrainean, care tinde să crească și să se estompeze periodic.

«Această tendință continuă de ani de zile. La începutul acestui an și în februarie a anului trecut a fost o perioadă foarte proastă. Modul de încetare a focului nu arăta că are loc o încetare a focului. În septembrie, numărul încălcărilor regimului de încetare a focului sa diminuat, dar mai târziu în toamnă bombardarile s-au intensificat din nou. Această tendință rămâne. Ultimele săptămâni, au fost de fapt un pic mai bune, dar acum tensiunea crește din nou».

Anterior președintele american, Donald Trump, într-o conversație cu președintele rus Putin, nu a exclus întâlnirea lor în viitorul apropiat. Se va întâmpla oare această întâlnire - nu se știe. Dar se pregătește deja, spune Volker.

           «Lucrăm deja la asta. Suntem în contact permanent cu Casa Albă în ceea ce privește Ucraina. Avem o poziție foarte clară. Lucrăm foarte atent cu aliații și prietenii noștri din Europa, precum și cu guvernul ucrainean. Suntem, de fapt, foarte dezamăgiți că acțiunile Rusiei continuă să fie atât de agresive în întreaga lume. Există atacuri în Marea Britanie cu folosirea otrăvurilor sau în Siria, sau încălcări continue ale armistițiului din Ucraina».

Volker este mulțumit de modul în care Occidentul susține Ucraina.

«Sunt mulțumit de aceea, cum se dezvoltă poziția Occidentului. Dar nu sunt fericit de aceea, că nu vedem pașii corespunzători din partea Rusiei. Sau, mai corect: ne-am consolidat sprijinul nostru pentru Ucraina să-și reînnoiască teritoriul și suveranitatea, am consolidat sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei și ocuparea teritoriului, am crescut sprijinul a capacităților de apărare a Ucrainei - și această este poziția produsă împreună cu germanii și francezii sub „formatul Normandian“ , aliații noștri din NATO, prietenii din Uniunea Europeană, aceasta este o politică occidentală bine coordonată».

Ultimul contact al lui Volker cu rușii a avut loc în luna ianuarie a acestui an. După aceasta, a spus oficialul, partea rusă nu a intrat niciodată în contact. El este convins că conflictul depinde de dorința sinceră a Rusiei de a opri acest război.

27.03.2018

Autorul: Earina Matviicuc, Olecsii Osica
Contact: holos@voanews.com

Sursa: Vocea Americii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu