3/27/2018

Crimeea fără sânge în anul 2014 a fost un succes și o salvare pentru Ucraina. Deseori nu-l apreciați, - fostul ambasador al Lituaniei în Ucraina, Vaitiekunas

Faptul că  în februarie-martie 2014 autoritățile ucrainene au reușit să evite vărsare de sânge în Crimeea este succes și salvare pentru Ucraina, iar cei care au condus țara în acel moment l-au câștigat pe Putin, fără să-i dea posibilitatea de a declanșa un război puternic.

Ambasadorul Lituaniei în Ucraina în 2010-2014, fostul ministru al Afacerilor Externe al Lituaniei

Despre aceasta, într-un interviu pentru Цензор.НЕТ, a declarat ambasadorul Lituaniei în Ucraina în 2010-2014, fostul ministru al Afacerilor Externe al Lituaniei, Petras Vaitiekūnas.

În februarie-martie 2014, Petras a fost delegat în Crimeea în calitate de reprezentant al Consiliului ambasadorilor a Uniunii Europene pentru a monitoriza situația.

„Am fost în Crimeea timp de trei săptămâni, imediat după capturarea Consiliului Suprem din Crimeea și până la 19 martie. Sunt martor al modului în care Federația Rusă a ocupat Crimeea. Am văzut că așa-numitul referendum de la 16 martie a avut loc sub țeava pistoalelor-mitraliere. Am văzut cum peninsula a fost inundată de armata rusă fară semne de identificare. Am văzut cum au fost izolate de armata rusă bazele militare ucrainene. Cum ele au fost încojurate  de un „strat“ de civili cu scopuri foarte specifice. Am văzut cum aproape de steagurile a Crimeei au fost ridicate steagurile rusești. Acest lucru nu a avut loc în Donbas, și arată intenții diferite cu privire la Crimeea și Donbas. Toate acestea le transmiteam în Lituania și Europa„- a spus fostul ambasador.

Potrivit lui, atunci când rușii au început capturarea Consiliului Suprem al Crimeei, autoritățile ucrainene au avut cel mult 5-6 ore de timp pentru a reacționa.

„Dar atunci, nimeni nu a avut o astfel de experiență. N-ați avut resurse umane, tehnice și materiale. Consiliul Suprem a Crimeei a fost capturat undeva la ora 4 dimineața, ați avut cinci ore pîna cînd au început să adune cetățeni pro-ruși pentru miting. Toate  acțiunile de forță după orele 9 ar putea avea victime numeroase între civili. Dar, pentru aceasta nu ați avut putere. Cea mai mare parte a forțelor de securitate au trecut de partea ocupanților. În orașe acționau grupuri diversioniste rusești. Am văzut pe acești oameni, și știu că au fost gătiți pentru orice. I-am văzut în jurul bazelor militare ucrainene. Serviciul de securitate rus (FSB) trimiteau în față pe civili, ei creau doar un strat conditional de carne de tun. Eu am văzut totul. Înainte - marea parte – se aflau localnicii. Dar din spatele lor, armata rusă - GRU,FSB, lunetiști pe acoperișuri. În primul rând puteau suferi civilii. Acești oameni ar fi cosiți din ambele părți. Referendumul - a fost, de asemenea, o încercare de a vă impune să acționați, să faceți greșeli, pentru a provoca coliziuni, și cu ajutorul protecției civililor de a justifica ocuperea Crimeei“, - a spus Vaitiekunas.

Potrivit fostului ambasador, Crimeea fără sânge a devenit un succes și o salvare pentru Ucraina, iar cei care au condus țara la acel moment, l-au învins pe Putin, fără să-i dea posibilitatea să declanșeze un război pe scară largă, la care Ucraina era complet nepregătită la acel moment.

„Ceea ce Ucraina a reușit să evite, dar ceea cu ce nu vă mândriți, și ceea la ce nu acordați atenție - este faptul că, în Crimeea nu s-a vărsat sânge. Credeți că a-ți făcut prea puțin. Armata vastră a fost prea slabă. Ea a rămas slabă, chiar mult timp după începerea mobilizării. În primul rând, a-ți salvat vieți. Cred că președintele Putin era gătit pentru scenariul sângeros în Crimeea -sângele ar fi permis să se ascundă motivele pentru izbucnirea războiului. Ar fi asemănător ca în Osetia de Sud în 2008. Provocări cu sînge, ar fi împărțit pe crimeenii și ar fi făcut imposibil întoarcerea Crimeei în mod pașnic. Acest lucru iar fi dat lui Putin o bază de a invada partea continentală a Ucrainei din partea Crimeei, la care toți militarii ruși au fost gata, inclusiv decizia parlamentului rus și recursul lui Ianukovici. În schimb, acum împotriva Rusiei, avem un avantaj puternic în Europa și SUA, care cer reîntoarcerea Crimeei. Scenariul de ocupație pașnică a început să joace deacum împotriva președintelui Putin, el acum nu are nici iertare. În al doilea rând, Ucraina, spre deosebire de Osetia de Sud, Abhazia, Transnistria, supuse agresiunii ruse, este în altă stare. Pentru prima dată, agresiunea Federației Ruse a fost calificată la nivel juridic internațional în ceea ce privește Ucraina și Crimeea. Uitați-vă, în aceste regiuni, Rusia a provocat sânge. Apoi au venit Comisii UE, ONU și alte organizații, cu scopul de a monitoriza situația, și a spus - există o mulțime de victime civile, ambele părți au tras focul, ambele părți sunt de vină, iar noi nu putem suporta doar o parte. Cu Ucraina și Crimeea s-a dovedit situația opusă. Sunteți unicii cu statutul că Ucraina nu este vinovată, Rusia a ocupat fără vorbă și a anexat peninsula și ea este vinovată, este agresorul. Doar voi aveți rezoluția ONU / RES / 68/262, pentru care n-au votat doar „loozerii“lumii, în frunte cu Rusia - Coreea de Nord, Zimbabwe, Nicaragua, Siria, Venezuela, Sudan, etc. Dar întreaga lume civilizată a fost de partea Ucrainei. Și aceasta este o victorie foarte mare. Dar de deseori nu o apreciați", a spus fostul ambasador.

El a menționat că victimele din partea armatei ruse și civile, care, spre deosebire de Donbass, în Crimeea în conformitate cu acordurile de la Harkov au fost legal, și ar fi complet dezlegat mâinile președintelui Putin.

„Imaginați-vă că victimele din Crimeea au provocate de Ucraina, ar fi anunțat Vestului și pentru întreaga lume, actualul președinte Ianukovici? Ar fi trecut de partea voastră atunci Uniunea întreaga Europeană? În cel mai rău caz, a-ți putea obține un război, un atac pe partea din Crimeei și din Nord, atunci a-ți putea pierdea nu numai Crimeea. Rusia imediat ar invada porturile voastre și va tăia de regiunile sudice, iar Putin ar lua Ucraina sub control fără prea mult efort. Mai degrabă, la Kiev s-ar fi întors marioneta Ianukovici, care putea semna cu Rusia, orice contracte și acorduri. Acest scenariu Ucraina a reușit să-l evite. În mare măsură petnru aceasta a contribuit încrederea și liniștea, demonstrată de Turcinov ca președinte interimar al Ucrainei, în situații cele mai extreme „, - a spus Vaitiekunas.

22.02.2018

Autorul: Iurii Butusov
Contact: censor.net.ua@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu