4/26/2018

APCE a recunoscut ocuparea a părții regiunilor Donețk și Lugansk de către Rusia

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în cadrul reuniunii din 24 aprilie a recunoscut ocupația de către Federația Rusă a părții regiunilor Donețk și Lugansk. Amendamentul adoptat a înlocuit sintagma „teritoriu necontrolat de guvern“ cu „teritoriu temporar ocupat de administrația ocupațională rusă“, a declarat canalul 112 Ucraina.

ocupația de către Federația Rusă a părții regiunilor Donețk și Lugansk

APCE a sprijinit amendamentul delegației ucrainene, care a schimbat cuvintele în descrierea situației de pe teritoriul ocupat și necontrolat a Donbasului. Textul „teritoriu necontrolat de guvern“ „ a fost schimbat cu „teritoriu temporar ocupat de administrația ocupațională rusă“. Este extrem de importantă pentru Ucraina această decizie, pentru a iniția pe viitor împotriva activității Rusiei procese în CEDO. Acesta prevede, de asemenea, încă un instrument pentru diplomația ucraineană de apăra interesele Ucrainei.

Sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei se desfășoară în perioada 23-27 aprilie. De asemenea, delegația ucraineană intenționează discute în afară de situația din Donbass, despre alegerea președintelui rus în Crimeea ocupată, despre fenomenul global al războiului hibrid, precum și despre știrile false.

Persoane strămutate intern

În Europa au fost înregistrate 4 milioane de persoane strămutate intern, ale căror drepturi sunt încălcate în mod regulat. Cele mai multe - 1,7 milioane de persoane – se referă la Ucraina, care din cauza războiului din Donbass și anexării Crimeii, s-a confruntat cu provocări umanitare grave.

În acest sens, statele membre ale Consiliului Europei doresc să solicite asigurarea nevoilor umanitare și sociale ale persoanelor strămutate intern.

Războiul hibrid: Rusia și "fabrica sa de troll"

Sesiunea APCE deasemenea va discuta despre fenomenul „război hibrid“, care creează un nou tip de amenințare, bazată pe o combinație de mijloace militare și non-militare, inclusiv atacuri cibernetice, campanii dezinformaționale, știri false, în special în rețelele sociale.

De-a lungul ultimilor zece ani, despre influența atacurilor cibernetice rusești au vorbit Estonia, Georgia, Lituania, Ucraina, Finlanda, Germania, Olanda și SUA.

Dezinformare rusă au suferit 126 de milioane de cetățeni americani în timpul ultimelor alegeri prezidențiale din 2016. În plus, amestec în procesul electoral a avut loc probabil în Germania, Franța și în unele țări din regiunea balcanică.

Rusia a condus, de asemenea, un război hibrid în Georgia, Crimeea și Donbass. În special, în Ucraina, a fost o bază destul de favorabilă pentru acest motiv (în regiune, unde situația a fost cutremurată, este mult mai ușor de petrecut o campanie înșelătoare și de a impune viziunea sa a evenimentelor).

Adunarea intenționează să îndemne statele membre să se abțină de la folosirea războiului hibrid în relațiile internaționale, să intensifice cooperarea în vederea identificării unor astfel de activități și să stabilească cadrul legislativ adecvat, să ridice nivelul de informare a publicului, cu privire la războaiele hibride și să răspundă rapid acestor amenințări.

Alegerile președintelui Federației Ruse în Crimeea ocupată

La sesiunea APCE a fost făcută o cerere de dezbateri de urgență: „Alegerile prezidențiale ilegale în Federația Rusă pe teritoriul ocupat temporar al Republicii Autonome Crimeea: încălcări ale drepturilor omului“

Alegerile președintelui Federației Ruse au avut loc pe 18 martie, în urma cărora așteptat a câștigat Vladimir Putin.

Votul a avut loc, de asemenea, în Crimeea ocupată, în ciuda obiecțiilor Ucrainei și a partenerilor internaționali referitor la nerecunoașterea rezultatelor alegerilor.

19 aprilie Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a numit alegerile din Crimeea  anexată „fără valoare“ și „lipsite de consecințe juridice.“

În data de 22 martie Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o rezoluție de nerecunoaștere a alegerilor președintelui rus pe teritoriul Crimeei. Delegația ucraineană a inițiat o dezbatere în cadrul APCE cu privire la această chestiune.

24.04.2018

Autorul: canalul 112 Ucraina
Contact: portal@112.ua

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu