6/14/2018

Finanțarea terorismului și discriminările în Crimeea: despre ce merge vorba în memorandumul împotriva Rusiei prezentat curții ONU

Memorandumul de încălcare a dreptului internațional de către Rusia, prezentat la 12 iunie Curții Internaționale de Justiție de la Haga, este elementul principal al părții scrise a procedurilor judiciare din cadrul instanței ONU cu privire la faptele pe care se bazează procesul Ucrainei.

Finanțarea terorismului și discriminările în Crimeea: despre ce merge vorba în memorandumul împotriva Rusiei prezentat curții ONU

Acest lucru a fost informat pe Facebook de către ministrul adjunct de Externe pentru Integrare Europeană, Elena Zerkal.

"După încheierea părții scrise a procedurii, nu se poate înainta nici un document nou la adresa Curții fără consimțământul părților (articolul 56 din Regulamentul Curții). Prin urmare, după prezentarea memorandumului, discuția ulterioară a părților se va baza pe critică și protejare a celor fapte ce se menționează în Memorandum" , - a subliniat Zerkal.

Care este cerința legală a Ucrainei

Ministerul de Externe explică faptul că acțiunile Rusiei din Ucraina din 2014 sunt considerate teroriste în conformitate cu Convenția privind interzicerea finanțării terorismului. În special vorbim despre doborârea MH-17, bombardamentul orașelor Mariupol, Kramatorsk, Avdeevka, Volnovaha și actele teroriste din Harkov, Odessa și Kiev. Rusia a furnizat arme și a coordonat comiterea acestor fapte, ceea ce este finanțare a terorismului. De aceea, Rusia ar trebui să fie trasă la răspundere ca stat pentru încălcarea cerințelor Convenției pentru prevenirea finanțării terorismului.

În plus, Rusia, în încălcarea legilor ocupației, care este în sine ilegală, efectuează discriminări împotriva tătarilor din Crimeea și a ucrainenilor din Crimeea.

De ce în proces merge vorba despre anume aceste încălcări

Livrările de arme pentru formațiunile militare ilegale, care sunt clasificate ca finanțări ale terorismului, și discriminarea ucrainenilor și tătarilor din Crimeea în Crimeea ocupată, sunt doar unele episoade ale acțiunilor ilegale din partea Rusiei.

Ucraina, conform art. 33 din Carta ONU, încearcă să soluționeze litigiile legate de încălcarea de către Rusia a obligațiilor și a agresiunii împotriva sa. Problema încălcării drepturilor ucrainenilor și tătarilor din Crimeea aparține jurisdicției Curții Internaționale de Justiție a Națiunilor Unite.

Baza de evidență

Memorandumul este format din 29 de volume și conține mai mult de 17,5 mii de pagini de mărturii, documente și alte probe în acest dosar. În mod obișnuit, memorandumurile privind cazurile examinate de Curtea ONU sunt în mod substanțial mai mici. În practica examinării cauzelor în cadrul Curții ONU există o regulă: să se prezinte un minim de dovezi suficiente. Ucraina a încercat să nu depășească ceea ce este permis, dar volumul este totuși mare.

„Aceasta este din două motive: În primul rând, un an în urmă, lumea a văzut că Rusia, chiar în fața judecătorilor a declarat pe alb - negru si doar minte. Aceasta este o încălcare a tuturor tradițiilor, astfel încât în Curte părțile interpretează diferit faptele și normele, dar nu mint. Toți ținem minte basmele despre armele „găsite în mine“. În al doilea rând, Rusia face eforturi pentru a convinge lumea că nu este ea vinovată și în final - nu veți dovedi nimic. Jocul rus de a ascunde adevărul, care a primit chiar și timp "plausible deniability", ne impune o povară suplimentară de a dovedi ceea ce este evident", explică Ministerul de Externe.

Deoarece acțiunile Rusiei au ca scop terorizarea si intimidarea oamenilor din Donbas și Crimeea, partea ucraineană foarte atent s-a referit la nivelul probelor și a faptelor pe care se bazează cererea.

Termenul de examinare a dosarului

Ca urmare a depunerii Memorandumului Rusia va avea dreptul să-și prezinte obiecțiile sale la prezența jurisdicției Curții să judece cazul. La fel ca și în cazul Georgiei împotriva Rusiei, rușii, probabil, vor beneficia de acest drept și după 3 luni, Curtea va primi aceste obiecții. Având în vedere practica actuală, luarea în considerare a problemei jurisdicției va dura aproximativ 1 an și jumătate, iar apoi vor începe etapele scrise și orale ale procedurii. În general, toate acestea vor dura mai mulți ani.

“Se pare prea mult timp, în ciuda suferinței oamenilor din Donbas și Crimeea. Dar, în timp ce se petrece procesul, Rusia are posibilitatea de a recunoaște vreodată ilegalitatea acțiunilor sale și de a rezolva situația. Aceasta remarcă toți partenerii noștri - atât în ​​dialog direct cu Federația Rusă, cât și în „formatul norman” sau procesul de la Minsk. Iar dacă Rusia va continua să se apere, responsabilitatea Rusiei ca stat pentru fapte ilicite la nivel internațional va fi stabilită de către instanța de judecată“, - a rezumat Ministerul Afacerilor Externe.

12 iunie 2018

Autor: Elena Zerkal
Contact: info@espreso.tv

Sursa: Espreso.tv

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu