6/14/2018

Vitalie Portnikov: nu vor exista pacificatori

Pentru Rusia discuțiile sunt o capcană, în care ar trebui să cadă inamicul

Prima întâlnire în 16 luni a miniștrilor de externe ai "formatului norman" s-a încheiat fără rezultate tangibile din punctul de vedere al soluționării conflictului. Miniștrii nu au putut nici măcar să vină cu o simulare a unui compromis cu privire la punctul-cheie al ordinii de zi - desfășurarea forțelor ONU de menținere a păcii în Donbas.


Vitalie Portnikov: nu vor exista pacificatori
Foto: una.org.uk

Lipsa acordului a fost camuflat de decizia de a continua consultările la nivelul șefilor departamentelor de politică externă. Dar, dacă înțelegerea ar fi existat, tocmai ar fi ajuns la nivelul miniștrilor și nu subordonaților lor - pentru ca în viitor tema pacificatorilor să poată fi discutată de liderii țărilor "formatului norman". Dar așa Macron, Merkel, Poroșenko și Putin nu au despre ce vorbi.

Ceea despre ce liderii organelor de politică externă au fost de acord la Berlin, se declară de fiecare dată - respectarea regimului de încetare a focului, acordul pentru eliminarea armelor grele, deminarea teritoriului. Acest lucru nu este nici măcar un acord, ci doar primele puncte ale acordurilor de la Minsk, pe care agresorul nu are de gând să le îndeplinească. Poate că singurul rezultat real al acestei întâlniri va fi încetarea bombardării intense de către Rusia și a mercenarilor săi a teritoriului Donbasului eliberat – și asta în cazul, dacă Putin va decide să creeze un cadru favorabil pentru reuniunea la nivel înalt.

Problema este că Moscova și partenerii săi în consultări, percep în mod absolut altfel sensul însuși al negocierilor. Pentru Ucraina, Germania și Franța, se caută soluții de a rezolva conflictul, armonizarea compromisurilor, discuții pe teme complexe. Iar pentru Rusia discuțiile sunt o capcană, în care ar trebui să cadă inamicul.

În acest caz, se demonstrează nu numai disponibilitatea părții ruse de a vorbi – dar anume disponibilitatea de a vorbi cu europenii. Pentru ca americanii să facă grijă și singuri să înceapă să caute instrumente pentru a relua procesul de consultare cu rușii.

Și Lavrov la întâlnirea miniștrilor - nu este un participant la consultărilor,
ci doar o momeală în capcană pentru colegii săi.

El nu are autoritatea de a lua decizii și nu poate să aibă, este pur și simplu o păpușă care joacă rolul de ministru de externe. Și dacă funcționează momeala, atunci Lavrov va pleca deoparte, iar rolul ei va fi jucat de către Surkov. Dar deja pentru americani.

De aceea trebuie să înțelegem că nu urmărim procesul de negociere, ci o imitație ciudată a lui. Putin nu are de gând să plece din Donbass și să permită o misiune de menținere a păcii pe teritoriul ocupat. Cel puțin, nu ar trebui să așteptăm progrese până la alegerile prezidențiale și parlamentare din Ucraina. Iar pașii viitori ai Rusiei vor fi legați în mare măsură de rezultatele lor. Și acest lucru, nu înseamnă că Rusia va da forțelor pro-ruse Donbasul și Crimeea. Comuniștilor moldoveni nu a fost întoarsă Transnistria, echipei lui Șevardnadze - Abhazia și Osetia de Sud.

Dar ceea ce se poate aștepta cu adevărat în cazul victoriei colaboraționiștilor din țara noastră - este faptul că în Donbass vor fi mai puține focuri. Însă, și despre acest caz, nimeni despre nimic nu va discuta.

12 iunie 2018

Autor: Vitalie Portnikov
Contact: info@espreso.tv

Sursa: Espreso.tv

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu