6/07/2018

Deportarea Putinistă a tătarilor crimeeni


După anexarea Crimeei, Federația Rusă a început o nouă deportare hibridă a crimeenilor. Investigarea jurnalistului a programului "SHUSTROVA LIVE" Dmitrie Kostiuk.

La 18 mai, în Ucraina, au fost comemorate victimele genocidului a poporului tătar din Crimeea. În această zi, în 1944, a început evacuarea forțată a 200 de mii de oameni din Crimeea. Deportarea Stalinistă a tătarilor crimeeni a devenit una dintre cele mai teribile crime a regimului comunist împotriva umanității. Peste 70 de ani după anexarea Crimeei de către Federația Rusă, a început o nouă deportare hibridă a crimeenilor.

DEPORTAREA TĂTARILOR CRIMEENI ÎN 1944
În Rusia - 23 230 de persoane, în Kazahstan 2 426 de persoane, în Uzbekistan 151 449 de persoane

Deportarea Putinistă a tătarilor crimeeni

OPERAȚIUNEA A ÎNCEPUT LA ORA 3 DIMINEAȚA PE DATA DE 18 MAI 1944 ȘI A DURAT TREI ZILE
ÎN PRIMUL AN, PESTE 30.000 DE TĂTARI CRIMEENI AU MURIT DE FOAME, DE BOALĂ ȘI DE EPUIZARE
Potrivit Institutului ucrainean de Memorie Națională


În Federația Rusă, distrugerea a zeci de mii de civili a fost ștearsă de pe paginile manualelor. Mai mult decât atât, autoritățile ocupaționale rusești în Crimeea ține în teroare pe cei care cinstesc memoria strămoșilor lor. Astfel, pentru participarea la acțiunea „Aprinde focul în inima ta“ pe 18 mai 2018 au fost arestați mai mult de douăzeci de tătari crimeeni. Cultul personalității lui Stalin și acțiunile sale în cele din urmă au reînviat în Rusia lui Putin – crede doctorul de științe istorice Ivan Patrîliak.

Ca succesor al Uniunii Sovietice, Rusia nu a plătit nimic pentru crimele regimului comunist. Experiența lui Stalin în lupta împotriva adversarilor regimului a devenit, de asemenea, utilă. Potrivit membrului al Mejlisului Eskender Bariev, în Crimeea anexată împotriva tătarilor din Crimeea și activiștilor pro-ucraineni a fost lansată o represiune pe scară largă.

El împarte represiunea în trei direcții:

Proceduri judiciare nelegitime: prelungirea șederii în centrele de detenție sau condamnări nedrepte.
Presiune sau represiune din partea organelor de drept, a structurilor de putere. Acestea sunt percheziții, arestări, detenții, inclusiv răpirea forțată a oamenilor.

Xenofobie împotriva tătarilor crimeeni și a ucrainenilor de către cetățenii pro-ruși.

După anexarea peninsulei ocupanții au efectuat peste o sută de căutări și 400 de examinări. Prin mașina represivă au trecut sute de cetățeni ai Ucrainei - a declarat în Ziua de onorare a victimelor genocidului tătarilor crimeeni președintele Mejlisului Refat Ciubarov. Liderul tătarilor crimeeni este sigur că urmărirea penală în cazurile fabricate - este mecanismul stabilit de ocupanții ruși, sub aplicarea căruia, poate nimeri fiecare. Potrivit lui, astăzi sunt închiși ilegal 67 de locuitori a Crimeii, cetățeni ucraineni. 105 de copii își așteaptă părinții săi condamnați ilegal.

În casele activiștilor pro-ucraineni se aruncă literatură interzisă și chiar arme, sunt acuzați de extremism, participare la așa-numitele „organizații teroriste“, sunt atrași la răspundere penală. Metodele ale ocupantului însă nu sunt limitate doar cu căutări și rețineri, judecări și presiuni militare. Kremlinul face totul pentru a distruge orice opoziție și submina identitatea națională a tătarilor crimeeni.

După războiul hibrid împotriva Ucrainei, a venit deportarea hibridă a tătarilor crimeeni. Acum sunt obligați să-și părăsească singuri patria, datorită condițiilor de viață insuportabile. Expertul pentru teritoriile temporar ocupate a organizației non guvernamentale „Maidanul Afacerilor Externe“ Iurie Smileanskii numește politica Rusiei în Crimeea colonizare, care este motivată de ambițiile militare ale Kremlinului.

Expertul consideră că transformând Crimeea într-o bază militară puternică, Rusia încearcă să-și stabilească controlul asupra Mării Negre, pentru a-și spori influența în țările mediteraneene, în țările sud-Europene și Golful Persic. În acest scop, ocupantului este important de a distruge orice amenințare împotriva dominației sale în Crimeea.

Principalul pericol de pe peninsulă pentru regimul de la Kremlin îl prezintă tătarii crimeeni – crede activistul Erfan Kudusov. La urma urmei, tătarii crimeeni nu îl vor  susține niciodată pe ocupantul rus.

Pentru a proteja drepturile cetățenilor săi în Crimeea ocupată, diplomații ucraineni și avocații folosesc toate mijloacele posibile de presiune internațională. Un an în urmă, Ucraina a reușit să învingă Rusia în Curtea Internațională de Justiție. Interzicerea funcționării Mejlisului a tătarilor crimeeni pentru poziția sa pro-ucraineană a fost anulată de organul judiciar principal al Națiunilor Unite. Cu toate acestea, până în prezent Rusia ignoră această decizie, ca și cererile parții ucrainene pentru a plăti daunele aduse. Mii de locuitori crimeeni, care au fost nevoiți să părăsească peninsula, nu pot să-și întoarcă proprietatea.

Juristul Anton Korinevici susține că reduce posibilitatea țării noastre de a aduce în fața justiției ocupantul legislația imperfectă, deoarece chiar definiția, cum ar fi „crime împotriva umanității“ nu este încă inclusă în Codul penal al Ucrainei.

Complică posibilitatea protecției juridice a celor care au suferit represiuni și aspectul psihologic. Crimeenii nu sunt dispuși să contacteze, temându-se că rudele lor rămân pe peninsula ocupată. După negocieri durate numai cu condiția schimbării a numelui și vocii, a fost de acord să discute cu noi tătarul crimeean Zamir, care a fost nevoit să părăsească Crimeea acum o săptămână în urmă.

Potrivit lui Zamir, serviciile de informații rusești îl urmăresc încă din 2016. Telefonul lui a fost ascultat, a fost nevoit să-și schimbe permanent locul de reședință, a fost amenințat și fabricat dosar penal pentru extremism, au fost încercări de răpire a prietenilor săi. Între timp, Zamir nu respinge probabilitatea că i sa permis printr-o asemenea hărțuire să părăsească Crimeea. După ce a scăpat de pe teritoriul ocupat, bărbatul a venit la Kiev fără haine, fără acoperiș și fără ajutorul statului.

Pe 23 mai, președintele Mejlisului Refat Ciubarov a declarat despre pregătirea în Crimeea ocupată a unei operațiuni pe scară largă de arestare a unui număr mare de tătari. Experții cred că, în atacul asupra drepturilor tătarilor crimeeni, mașină  ocupațională rusă nu se va opri la nimic.

În timp ce Putin se consideră moștenitorul lui Stalin, încearcă să finalizeze începuta operațiune de distrugere a „poporului dăunător“ și reprimă populația indigenă, iar Ucraina se luptă cu Rusia în instanțele internaționale, tătarii reprimați din Crimeea speră doar la ajutorul societății civile.

În fiecare zi, peninsula anexată este rusificată mai mult: mii de ruși sunt aduși aici din Rusia continentală, iar cetățenii Ucraineni sunt nevoiți să aleagă: sau rezistență și închisoare, sau emigrația și pierderea proprietății. Există, de asemenea, a treia opțiune - viața umilă într-o cușcă, cu speranța revenirii peninsulei în Ucraina. Deși câteva victorii mici, cum ar fi eliberarea lui Ahtem Ciigoz și Ilmi Umerov,  consolidează această speranță, oricum, după anexarea de către Rusia, oamenii iubitori de libertate continuă să treacă prin următoare sa tragedie.

1 iunie 2018

Autor: Dmitrie Kostiuk
Contact: info@espreso.tv

Sursa: Espreso.tv


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu