6/03/2018

Autoritățile ruse deportează сrimeenii pentru refuzul de a primi pașaport rus - Alexandru Sedov


Instanțele ocupaționale deportează cetățenii Ucrainei care trăiesc în Crimeea anexată, din cauza lipsei a pașaportului Federației Ruse. Cel mai adesea, victime ale deciziilor judecătorești devin locuitorii din Crimeea fără legături de familie de pe peninsula.


Autoritățile ruse deportează сrimeenii pentru refuzul de a primi pașaport rus
 Alexandru Sedov, analist al Grupului pentru Drepturile Omului din Crimeea, foto: investigator.org.ua

Despre aceasta a informat Alexandru Sedov, analist al Grupului pentru Drepturile Omului din Crimeea în programul Valentinei Samar "Problema securității naționale" (proiectul TV al Centrului de Investigațiijurnalistice).

Absența a pașaportului rusesc este considerată ca bază pentru deportare în instanțele rusești, spune Sedov: "Se consideră că deoarece "nu ați făcut nimic pentru a obține pașaportul al Federației Ruse, atunci nu aveți niciun document care să vă dea dreptul de a rămâne pe teritoriul Federației Ruse". Și din cauza aceasta, cel mai adesea se prevede că, dacă nu există o familie în care cineva a primit un pașaport rusesc, acești cetățeni sunt deportați ".

În același timp, chiar prezența a legăturilor de familie nu este întotdeauna un obstacol în calea deciziei de deportare: "Și am găsit deja mai multe decizii, atunci când sunt deportați chiar și cu legături de familie. Nu toți judecătorii acceptă practica că căsătoria civilă este și ea o relație de familie, iar dacă oamenii trăiesc într-o căsătorie civilă, unul dintre soți este lăsat în Crimeea, iar celălalt este deportat ", a spus Sedov.

Potrivit acestuia, "instanțele" ocupaționale au emis deja cel puțin 180 de hotărâri de deportare. În total, apărătorii a drepturilor omului au verificat circa cinci sute de hotărâri judecătorești din 2500 emise de instanțele ruse în legătură cu lipsa documentelor necesare pentru șederea pe teritoriul Federației Ruse.

Sedov afirmă că sunt urmăriți nu numai crimeenii - cetățeni ai Ucrainei, care nu au primit pașapoarte rusești și nu au depus cereri de renunțare la cetățenia rusă - dar și cei care au scris această cerere: "Există chiar și oameni care au scris astfel de cereri. Aceștia sunt amendați, deoarece, potrivit normelor dreptului rusesc, ei sunt obligați să se marcheze anual în Serviciul de migrație despre locul unde se află, ce fac. Dacă nu faceți aceasta, se întocmește un protocol pentru dvs., sunteți adus în instanță, iar în instanță se eliberează, de regulă, o amendă de la 2 până la 5 mii de ruble."

Reamintim că în septembrie 2015, șeful adjunct al Serviciului Federal de Migrație din Rusia Anatolie Fomenko a spus că, după anexarea Crimeea locuitorilor de pe peninsulă au fost eliberate mai mult de 2 milioane de pașapoarte rusești.

15 mai 2018 Rusia a deportat în Uzbekistan, pe tătarul crimeean Nedima Khalilov, scos în 2016 din Crimeea ocupată în Krasnodar, care a refuzat să accepte cetățenia rusă și a cerut să i se acorde statutul de apatrid în patria sa istorică.

05.30.2018


Autor: Alexandru Sedov
Sursa: Centrul de Investigații jurnalisticeContact: editor.investigator@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu