6/21/2018

NATO se poate ajuta, apropiindu-se mai mult de Ucraina


Ucraina corespunde, de fapt, statutului de cooperare cu NATO "Oportunități sporite de parteneriat"  (Enhanced Partnership Opportunities, EOP) datorită eforturilor pe care le depune în misiunile Alianței.

Acest lucru a fost declarat de către fostul secretar general adjunct al NATO Alexander Vershbow într-un articol pentru Real Clear World.

NATO se poate ajuta, apropiindu-se mai mult de Ucraina
AP Photo/Efrem Lukatsky

„NATO a început EOP pentru dialog și cooperare în 2014. Scopul a fost de a consolida cooperarea între aliați și parteneri-cheie după încheierea misiunii din Afganistan. Statutul EOP este disponibil acelor parteneri care au contribuit în mod semnificativ misiunii NATO. Lista țărilor desemnate rămâne scăzută, inclusiv Australia, Finlanda , Georgia, Iordania și Suedia. Ucraina nu intră în ea, dar Kievul mai mult decât îndeplinește criteriile necesare pentru acest lucru„- a spus Vershbow.

Ex-oficialul al Alianței a reamintit de asemenea despre contribuția Ucrainei în cooperare.

„În primul rând, Ucraina contribuie puterea sa în misiunile NATO. Aceasta a crescut contribuția sa la misiunea de sprijin în formare, consultări și asistență pentru forțele și instituțiile afgane. Kievul este un membru important al operațiilor aliate din Balcani și în Marea Mediterană, și este una dintre cele patru țări fără apartenență, care a luat parte la pregătirea Forțelor de reacțiune a NATO, alături de Georgia, Finlanda și Suedia. Ucraina oferă 5% din produsul său intern brut pentru apărare -. mai mult decât orice aliat al NATO„.

Vershbow, de asemenea, a spus că nimeni nu știe atât de bine Rusia, precum Ucraina, și nu are experiența practică împotriva agresiunii militare ruse, dezinformării, atacurilor cibernetice și altelor forme de război hibrid.

„Patru ani de război împotriva forțelor armate ale Rusiei în Donbas au format forțele cele mai violente de pe continentul european și au întărit mult sectorul militar-industrial. Capacitățile ucrainene, cunoștințele tehnice și experții vor fi o valoare semnificativă pentru Alianță. Ucraina poate juca, de asemenea, un rol important în eforturile Alianței de a spori securitatea în Marea Neagră și pentru a proteja flancul sud-estic al NATO, a adăugat fostul secretar general adjunct al Alianței.

Statutul EOP prevede relații speciale și un nou nivel de parteneriat. Potrivit Vershbow, acest lucru va duce la o creștere a consultărilor politice cu NATO pe linia diplomatică și la nivel de lucru, va da Ucrainei acces mai mare la formare și pentru a spori schimbul de informații, de asemenea va îmbunătăți considerabil capabilitatea experților și competențele operaționale ale NATO.

19 iunie 2018
Autor: Alexander Vershbow

Sursa: Real Clear World
Contact: info@realclearworld.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu