8/05/2018

Autocefalia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene: Filaret a spus despre consecințele pentru Rusia și biserica ei

Proclamarea autocefaliei a Bisericii Ortodoxe Ucrainene va afecta în mare măsură pozițiile Bisericii Ortodoxe Ruse și a Patriarhiei Moscovei din Ucraina. Biserica Rusă și Rusia vor trebui să își rescrie istoria. Acest lucru a fost spus într-un interviu acordat pentru "Pryamii" de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei de la Kiev, Filaret.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei de la Kiev, Filaret

"Lovitura va fi puternică, foarte puternică. În primul rând, istoria bisericii ruse nu va începe cu botezul Rusiei Kievene, ci va începe în 1448. De atunci, când sa separat de Mitropolia de la Kiev. Și Moscova însăși a recunoscut acest lucru în 1948, când a sărbătorit cea de-a 500-a aniversare a autocefaliei bisericii rusești. Deci istoria bisericii ruse va începe din secolul al XV-lea. Aceasta este prima", a spus Filaret.

De asemenea, clericul a explicat de ce Ucraina nu a fost niciodată parte a Rusiei.

"În al doilea rând, Ucraina nu a fost, nu este și nu va face parte din Rusia. Deoarece Rusia Kieveană exista, iar Rusia ca stat n-a fost. Și atunci, când statul a fost înființat, era numit Moscovia, și nu Rusia Kieveană. Rusia Kieveană este Ucraina. Chiar Crimeea, dacă o luați, Crimeea aparținea Rusiei Kievene. Pentru că cneazul Vladimir a învins armata bizantină în Crimeea. Și dacă a câștigat, Crimeea a început să aparțină Rusiei Kievene. Apoi a început să-i ceară împăratului bizantin să-și dea fiica sa Anna de soție lui Vladimir. Și împăratul bizantin nu a fost de acord să-și dea fiica sa creștină pentru păgânul Vladimir. Apoi, Vladimir a trebuit să se gândească la adoptarea creștinismului, nu numai pentru a intra în relații bune cu Imperiul Bizantin, ci în general cu Europa creștină. De aceea acum vrem să intrăm în Europa. Pentru Ucraina, acest lucru nu este nou ", a spus Filaret.

"... Și faptul că biserica rusă va trebui să își rescrie istoria și nu numai biserica, ci  și Rusia va trebui să își rescrie istoria - acest lucru este evident. Și de aceea este o luptă atât de frenetică. Pentru că atunci când, de exemplu, biserica poloneză a primit autocefalie de la același Patriarh Ecumenic în 1924, nu a existat o astfel de luptă. Dar pentru Ucraina există o luptă nebună ", a adăugat preotul.    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu