11/15/2018

Alexander Kwasniewski, fostul președinte al Poloniei: "Putin nu va putea juca mai mult decât potențialul său. Este ca și în poker"

Recent, în Varșovia a avut loc un forum de securitate, unul dintre oaspeți fiind Alexander Kwasniewski, președintele Poloniei în perioada 1995-2005.

În culoarele forumului, el a împărtășit cu corespondentul Ukrinform gândurile sale privind rezolvarea conflictului din Marea Azov, posibilitățile de schimbare a politicii agresive a Rusiei, precum și modalitățile de îmbunătățire a relațiilor dintre Ucraina și Polonia în domeniul unui trecut istoric complex.

Putin nu va putea juca mai mult decât potențialul său. Este ca și în poker

SITUAȚIA DIN MAREA AZOV POATE AFECTA ALEGERILE DIN UCRAINA

- Domnule președinte, în Marea Azov se observă o situație tensionată: Rusia încearcă să blocheze mișcarea vaselor ucrainene, terorizează pescarii. Care, în opinia dvs., ar trebui să fie acțiunile Occidentului, în special NATO, referitor la contracararea acțiunilor agresive ale Rusiei?

- În primul rând, reacția Occidentului și NATO după anexarea Crimeii și totului ce a făcut Rusia în Donețk și Lugansk, a fost corectă. Toate țările UE și NATO au decis împreună să impună sancțiuni Rusiei și urmează o politică foarte consistentă. Desigur, situația escaladează acum, și cred că e timpul în formatul Norman sau cel de la Minsk de a începe negocieri cu autoritățile ruse.
Mă tem că această escaladare este legată de atmosfera politică înainte de alegerile din Ucraina. Și acest lucru de asemenea poate afecta tot ceea ce se va întâmpla în timpul alegerilor. De aceea, acum este un moment potrivit pentru ca liderii occidentali să discute rapid acest lucru cu Putin, deoarece fără dialog, situația s-ar putea înrăutăți.

- Dar în Europa există un climat convenabil pentru a purta dialog cu Putin?

- Sunt convins că Putin face o mare greșeală. Fiecare escaladare a situației în contextul politicii sale în Ucraina dă argumente celor care favorizează sancțiuni împotriva Rusiei și, prin urmare, situația se face mai dificilă pentru acei politicieni care ar dori să elimine sancțiunile împotriva Rusiei. Din cauza aceasta, este neproductiv din partea lui Putin, dar el așa face.

Cu toate acestea, întrebarea este că trebuie să rezolvăm acest conflict, pentru că trebuie să avem grijă de persoanele care sunt acum expuse riscului vieții lor. De aceea, sper că Occidentul va lua rapid un pas corect spre o întâlnire și dialog cu Putin pentru a-i spune că o astfel de situație nu poate continua.

RUSIA ESTE UN SPECIALIST FOARTE BUN ÎN ÎNGHEȚAREA CONFLICTELOR

- În timpul Forumului de Securitate de la Varșovia, a fost declarată opinia că Putin joacă un joc care îi depășește posibilitățile…

- Da, depășește potențialul Rusiei.

- Dacă ținem cont de acest lucru, atunci în ce etapă această strategie nu reușește?

- Aceasta este o întrebare foarte dificilă. Puterea lui Putin constă în faptul că are un sprijin considerabil din partea poporului rus. Desigur, atunci când merge vorba de poziția internațională a Rusiei, ea este slabă, de aceea că este dificil să fii "super power", fără o economie puternică și când vinzi pe piața internațională numai gaze și petrol. Agravarea situației din Ucraina poate fi explicată prin faptul că ratingul lui Putin a scăzut din cauza reformei sistemului de pensii din Federația Rusă. Și imediat ce Putin a început un război - cu Georgia, pentru Crimeea sau Donetsk, atunci ratingul său a crescut imediat. Aceasta este mentalitatea rusă: trebuie de sprijinit  liderul tău care se luptă. Poate că tocmai acesta este motivul agravării situației actuale.

- Cum se poate schimba acest lucru?

- Mi se pare că întrebarea este următoarea: dacă Putin va înțelege că țara sa are nevoie de o adevărată modernizare, va fi imposibil pentru el să joace mult timp peste potențialul său. Este ca și în poker: poți câștiga de mai multe ori, dar va veni o zi când cineva spune "verific" - și apoi aceasta nu va mai fi așa de plăcut. Cred că va fi un moment în care cei din împrejurimile lui Putin vor spune: trebuie să facem în cele din urmă modernizarea Rusiei, însă pentru aceasta avem nevoie de o bună cooperare cu Occidentul pentru că suntem necesari de bani, tehnologii, relații comerciale normale etc. Atunci, poate, această politică se va schimba, și Rusia va fi, de asemenea, pregătită să rezolve problema ucraineană.

Dacă rușii nu vor dorea să pună în aplicare un program major de modernizare, atunci mă tem că tot ceea ce se întâmplă în Georgia și Ucraina poate deveni un conflict înghețat pe termen lung. Acesta este un scenariu foarte pesimist, dar ar putea fi, deoarece Rusia – este un specialist foarte bun în înghețarea conflictelor - Nagorno-Karabah, Transnistria, Osetia, Abhazia, Donbasul timp de patru ani.

Așadar, scenariul optimist este acesta: când va veni momentul modernizării Rusiei, atunci va fi posibil să rezolvăm aceste probleme.

ABSENȚA DIALOGULUI LA CEL MAI ÎNALT NIVEL VA FI ÎN FAVOARE  NAȚIONALIȘTILOR

- Să trecem la relațiile dintre Ucraina și Polonia. În ultimii doi ani, au fost departe de a fi ideale. La Varșovia a avut loc întâlnirea dintre șefii ministerelor de externe a Ucrainei și Poloniei și ambii miniștri au vorbit despre rezultate pozitive. Ne putem aștepta la o îmbunătățire reală a relațiilor dintre Ucraina și Polonia în viitorul apropiat?

- Aș dori să se îmbunătățească. Când am fost președinte, am semnat cu Leonid Kucima documente foarte importante privind reconcilierea dintre Ucraina și Polonia. Am făcut multe pentru această reconciliere, am fost împreună la aniversarea tragediei teribile din regiunea Volyn. Dă Doamne, ca miniștrii să se înțeleagă și facă așa, ca să nu rămâne numai cuvinte, ci acțiuni. Avem un interes comun. Interesul polonez este de a ajuta Ucraina să intre în structurile NATO și UE, deoarece este important și pentru securitatea noastră, pentru interesele noastre economice. Știți că mai mult de un milion de ucraineni lucrează în Polonia și suntem foarte mulțumiți de acest lucru.

În ceea ce privește problemele istorice, nu trebuie să ne certăm, ci să desfășurăm un dialog substanțial al istoricilor: cum a fost totul, cum apreciem acest lucru. Am muncit pentru reconcilierea cu Ucraina și cu Germania. Acesta este un proces lung care nu se termină niciodată. Cel mai important lucru este să lucrezi cu oameni, studenți, să fie cărți bune pentru școli, să se lucreze la nivelul universităților, intelectualilor și jurnaliștilor. Și apoi va progresa treptat. Trebuie să ne cunoaștem istoria, dar să privim spre viitor.

Sunt foarte nemulțumit de faptul că dialogul politic și istoric dintre țările noastre în ultimii doi-trei ani a fost atât de slab. Dacă acest dialog nu va exista la cel mai înalt nivel, atunci vom da aceste teme naționaliștilor din ambele părți. Iar între naționaliști, în primul rând, nu va exista nici un dialog și, în al doilea rând, ei ne pot crea o astfel atmosferă pentru noi, încât va fi absolut de dificil să rezolvăm orice problemă la acel moment.

- Această istorie ar trebui să rămână pentru istorici ...

- Nu numai. Dar este clar că cărțile de istorie trebuie să fie scrise de istorici, nu de politicieni. Este necesară munca istoricilor, dar avem nevoie de dialog, și acest lucru ar trebui să fie cunoscut. În zilele președinției mele, istoricii din Polonia și Germania au decis să creeze o carte pentru elevi de istorie polonă-germană, care a fost chiar mai tragică decât istoria Poloniei și Ucrainei. Acordul a fost următorul: în cazul în care există diferite estimări, atunci pe o parte va fi versiunea poloneză, pe de altă parte – cea germană. Inițial am crezut că cele mai multe pagini vor fi cu dublă interpretare a istoricilor. Dar, în cele din urmă cartea a fost, se pare, șapte sau opt pagini, cu estimări diferite. In schimb, undeva în 97-98% din carte a fost comună pentru istoricii polonezi și germani. Deci, în așa fel este nevoie de a lucra istoricilor polonezi și ucraineni.

- Dacă ne distanțăm puțin de istorie, cum evaluați dialogul politic actual dintre Ucraina și Polonia?

- Fără îndoială, sprijinul Poloniei pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO este puternic. Actualul guvern polonez pentru acest lucru face tot posibilul. Neajunsul se referă la absența unui dialog activ la cel mai înalt nivel – a președinților, prim-miniștrilor. La acest nivel se poate face mult mai mult.

Iurie Banahevici. Varșovia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu