4/06/2019

AMENINȚĂRI, DISPARIȚII ȘI TORTURE: ÎN SUA S-A PUBLICAT UN RAPORT PRIVIND ÎNCĂLCAREA DREPTURILOR OMULUI ÎN CRIMEA OCUPATĂ

Biroul pentru democrație, drepturile omului și muncă al Departamentului de Stat al SUA a publicat un raport privind situația drepturilor omului în Crimeea pentru anul 2018.

Raportul conține date al Grupului pentru drepturile omului din Crimeea.

Raportul conține date al Grupului pentru drepturile omului din Crimeea.

"După începutul ocupării Crimeii în 2014 de către Federația Rusă, serviciile speciale rusești și-au consolidat în mod constant controlul în Crimeea și au încălcat drepturile omului", se arată în raport.

Autoritățile ocupaționale ruse nu au efectuat o investigație adecvată privind răpirea și uciderea locuitorilor din Crimeea în anii 2014 și 2015.

Potrivit datelor ONU din 2014 până în 2018, în Crimeea au fost răpite 42 de persoane, 12 dintre acestea au dispărut, unul a fost găsit mort, doi au fost reținuți oficial și 27 au fost eliberați. Niciunul dintre făptuitori nu este pedepsit.

Activiștii pentru drepturile omului au relatat că forțele ocupaționale ruse au supus violenței fizice tătarii din Crimeea și ucrainenii etnici. De exemplu, pe 28 iunie, ofițerii Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB) au efectuat percheziții în domiciliul activistului tătar Akhtem Mustafaiev și l-au reținut. Ofițerii FSB i-au tras un pachet plastic peste cap și l-au dus la subsolul unei clădiri necunoscute. Necunoscuții l-au bătut, l-au forțat să se îngenuncheze, i-au încătușat mâinile în spatele lui și l-au amenințat că nimeni nu l-ar fi găsit vreodată.

După cum se spune, el a fost torturat timp de patru ore și, imediat după eliberare, a fugit pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit grupului pentru drepturile omului din Crimeea, de la începutul ocupației până în octombrie 2017, inculpații din rândul tătarilor din Crimeea au fost supuși expertizei psihiatrice și detenției împotriva voinței lor fără o necesitate medicală evidentă.

Grupul pentru respectarea drepturilor omului a raportat că autoritățile ocupaționale au amenințat de asemenea cu violență sau cu închisoare pe cei care nu au depus mărturie împotriva persoanelor care s-au opus ocupației.

În aprilie în închisoarea de la Simferopol cel puțin patru persoane, inclusiv doi tătari din Crimeea, au fost găsiți morți în circumstanțe suspecte. Pe 6 aprilie, Server Bilialov și Oleg Goncharov au fost găsiți spânzurați. Pe 12 aprilie, Dmitry Shaposhnik a fost găsit spânzurat într-o celulă de pedeapsă. Pe 13 aprilie, Islam Isker a fost găsit cu gâtul tăiat în închisoare.

Direcția Serviciului Federal Penitenciar din Rusia a confirmat oficial trei decese; totuși, autoritățile ocupaționale nu au inițiat o investigație.

Potrivit grupului pentru drepturile omului din Crimeea, 31 de prizonieri din Crimeea au fost transferați în Federația Rusă de la începutul ocupației în 2014.

În același timp, în raport se subliniază faptul că aflarea în închisorile și locurile de detenție din Federația Rusă amenință viața din cauza supraaglomerării și a condițiilor rele.

Raportul menționează, de asemenea, că Rusia restricționează în Crimeea libertatea de exprimare pentru mass-media, adunări pașnice, asocieri, religie, mișcări și călătorii etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu