11/11/2019

Curtea Internațională de Justiție și-a recunoscut competența de a examina cererea Ucrainei împotriva Rusiei


Curtea Internațională de Justiție și-a recunoscut competența de a lua în considerare aplicarea și interpretarea Convenției internaționale pentru reprimarea finanțării terorismului și a Convenției internaționale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială.

finanțării terorismului

Decizia relevantă a fost citită de judecătorul președinte în cadrul unei audieri judecătorești la Palatul Păcii de la Den Haag (Olanda).

Astfel, instanța a refuzat să ia în considerare obiecțiile Federației Ruse cu privire la competența instanței în acest caz.

Potrivit unui raport publicat pe site-ul Curții Internaționale de Justiție a ONU, judecătorii au respins toate obiecțiile Rusiei.

În special, cu 13 voturi pentru 3, instanța a respins obiecția preliminară a Federației Ruse și a afirmat că este competentă să satisfacă cerințele Ucrainei în temeiul Convenției privind finanțarea terorismului.

De asemenea, instanța a respins obiecția preliminară ridicată de Federația Rusă și cu 15 voturi pentru 1, a recunoscut existența competenței sale de a satisface pretențiile formulate de Ucraina în conformitate cu Convenția internațională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, - comunicatul de presă.

Hotărârea Curții Internaționale de Justiție a fost considerată de politicienii ucraineni de frunte ca o altă victorie a Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei.

«Ne felicit pe toți și întreaga Ucraina pentru victoria lor completă. Astăzi, instanța a respins complet obiecțiile Federației Ruse - cu un scor minim de 15 la 3, și uneori în unanimitate. Această decizie ne permite să mergem mai departe cu instanța și să demonstrăm comunității mondiale faptele cu încălcarea dreptului internațional al Federației Ruse, încălcarea drepturilor omului», a spus Elena Zerkal, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei pentru integrare europeană.

«Rusia va fi pentru prima dată responsabilă pentru încălcările dreptului internațional și încălcarea drepturilor omului. Pentru prima dată în istorie, când vor fi responsabili pentru acest lucru», - a rezumat Zerkal.

«În ciuda tuturor manipulărilor și falsurilor Rusiei, Ucraina, cu poziția sa motivată, a convins Înalta Curte să continue examinarea cazului. Decizia instanței dovedește încă o dată că atenția comunității internaționale este atrasă asupra agresiunii rusești, problemele legate de Donbass și Crimeea nu sunt închise, iar apartenența permanentă la Consiliul de Securitate al ONU nu este o indulgență din responsabilitate», a scris fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, pe pagina sa de Facebook.

«Ceea ce Rusia a făcut și face în Donbass va fi examinat de Curtea Internațională de Justiție a ONU. Decizia de astăzi va fi costisitoare pentru Rusia în toate felurile. Este un precedent mondial și un răspuns pentru cei care spun că nu există nicio pârghie împotriva agresorului. Sunt, pentru ei, este necesar să se lupte», - a scris pe Facebook fostul ministru al afacerilor externe al Ucrainei, Pavel Klimkin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu