11/04/2019

Statele din OSCE se îndoiesc dacă convoaiele ruse din Donbass sunt umanitare


Există îndoieli cu privire la natura «umanitară» a convoaielor pe care Rusia le transmite Donbass-ului ocupat, deoarece există o corelație între sosirea lor și numărul tot mai mare de scoici de către forțele armate conduse de Rusia.

Acest lucru a fost declarat de către Chargé d'Affaires american, Harry Kemian, în cadrul unei reuniuni a Consiliului permanent al OSCE de la Viena joi, 31 octombrie, relatează corespondentul lui Ukrinform.

Chargé d'Affaires american, Harry Kemian


«Săptămâna trecută, Rusia a trimis din nou convoi în Ucraina, care au fost fixați de misiunea de observare a OSCE la frontieră. Din păcate, misiunea (Misiunea de observare a OSCE la punctele de control rusești «Gukovo» și «Donetsk» - ed.) Nu a putut să determine conținutul acestor vehicule și ne îndoim serios de natura lor «umanitară», așa cum susține Rusia», a spus el.

Diplomatul american a indicat că Forumul OSCE privind cooperarea de securitate, miercuri, a demonstrat în detaliu existența unei «legături evidente între «convoaiele umanitare» anterioare și apariția atacurilor și atacurilor asupra forțelor conduse de Rusia din Donbass».

În cadrul întâlnirii, delegația UE la OSCE a declarat că «convoaiele umanitare» rusești de pe Donbass încalcă suveranitatea, integritatea teritorială și principiile umanitare internaționale de bază ale Ucrainei. Potrivit unei declarații a UE, ajutorul umanitar trebuie să fie oferit printr-un mecanism internațional, motiv pentru care este important să se ajungă la un acord la Minsk pe această temă.

Reprezentantul permanent al Ucrainei la organizațiile internaționale de la Viena, Yevgeny Tsymbalyuk a atras atenția participanților asupra faptului că, în raportul său recent, OSCE SMM (Misiunea specială de monitorizare a OSCE în Ucraina) a remarcat modul în care așa-numitul «ajutor umanitar» al Federației Ruse ajunge de fapt la forțele armate conduse de Rusia în Donbass.

Diplomatul a subliniat că numărul din ce în ce mai mare de încălcări ale încetării focului de-a lungul liniei de contact care a fost stabilit de OSCE SMM în ultimele rapoarte este direct legat de aceste livrări periodice din Federația Rusă.

Reprezentantul Ucrainei a subliniat că secțiunea necontrolată a frontierei ucrainean-ruse din Donbass rămâne «rădăcina problemei»: «Până când guvernul ucrainean își va recăpăta controlul deplin asupra frontierei de stat, Rusia îl va folosi pentru a continua aprovizionarea ilegală cu forțele sale hibride în Donbass».

Potrivit lui Ukrinform, în cadrul întâlnirii, reprezentantul permanent al Ucrainei la organizațiile internaționale de la Viena, Yevgeny Tsymbalyuk, a atras atenția și asupra faptului că, în raportul său recent, SMM OSCE a remarcat că așa-numitul «ajutor umanitar» al Federației Ruse a ajuns la formațiuni guvernate de Rusia .
Se știe că vineri, 25 octombrie, o coloană de 27 de vehicule fără plăcuțe de înmatriculare, inclusiv camioane rapide, tractoare, gredere și camioane cu autobasculanți, a intrat pe teritoriul regiunii Donetsk din Rusia sub controlul Guvernului Ucrainei.

În ajunul zilei de 24 octombrie, un alt convoi rusesc de 16 camioane a intrat pe teritoriul ocupat al Donbass.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu