12/02/2019

Cazul de accident MH17 a fost parțial judecat la Haga


O parte din rechizitoriul din dosarul 2014 din Boeing doborât la Donbas este pus la dispoziția judecătorilor de la Curtea Districtului de la Haga. În martie 2020, va începe procesul acuzatului de accidentul de linie (sursa - DeutscheWelle)

Cazul de accident MH17 a fost parțial judecat la Haga
Monumentul celor uciși în accidentul M17 din Olanda

O parte din rechizitoriul echipei internaționale de anchetă în cazul lui Boeing doborât pe 17 iulie 2014 asupra lui Donbass a fost înaintat judecătorilor Curții raionale de la Haga. Vineri, 29 noiembrie, purtătorul de cuvânt al instanței, Yolanda Weinnobel, a declarat reporterilor.

Procesul va începe la 9 martie 2020, ca urmare a unei investigații cu privire la cauzele prăbușirii unui avion din Malaysia Airlines care zbura MH17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur.
Autoritățile olandeze au decis că procesul de prăbușire a linerului va avea loc nu în conformitate cu dreptul internațional, ci în conformitate cu dreptul național. Din cele 298 de persoane aflate la bordul aeronavei, majoritatea erau resortisanți olandezi.

Locația a fost mutată de la Judecătoria de la Haga la un complex juridic situat lângă Aeroportul Schiphol pe motive de interes public

Pârâții includ ruși și ucraineni

Printre acuzați se numără trei ruși: fostul «ministru al Apărării» al așa-numitului «DNR» Igor Girkin («Strelkov»), generalul-major Sergey Dubinsky (poreclit «Khmury»), colonelul Oleg Pulatov («Gyurza»), precum și un cetățean al Ucrainei Leonid Kharchenko («Crіt»). Dintre cei patru suspecți, Dubinsky, Pulatov și Girkin au răspuns la acuzații, toate negând vina pentru accident. Participarea inculpaților la procedurile penale este considerată puțin probabilă.

Într-o informare de presă, oficialii instanțelor au numit și numele judecătorilor din proces. Panoul general de judecată va fi format din cinci judecători - trei permanenți și doi adjuncți. Hendrick Stenheys va prezida procesul.

În ceea ce privește transferul unei părți a urmăririi penale, un reprezentant al tribunalului raional de la Haga, la cererea DW, a declarat că, în practica penală obișnuită a Olandei, rechizitoriul a fost transmis judecătorilor nu mai devreme de 14 zile.

Ședințele de judecată sunt încă programate pentru sfârșitul lunii martie 2021. Ceea ce se întâmplă în sala de judecată va fi monitorizat printr-o difuzare online găzduită pe site courtmh17.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu