12/01/2018

Cine a provocat atacul forțelor rusești asupra navelor militare ucrainene?

Rusia a anexat Crimeea, Ucraina nu recunoaște ocupația. Rusia a organizat blocada a porturilor ucrainene, Ucraina a creat un precedent pentru ruperea blocadei maritime. Acum, Federația Rusă a încălcat Tratatul  referitor la statutul Mării Azov și dreptul maritim internațional (sursa - Censor.net).

Cronica evenimentelor:

1. Rusia anexat Crimeea și a preluat controlul asupra ambelor maluri ale strâmtorii Kerci, a construit un pod și crede că de la Rusia ar trebui să se ceară permisiunea de a intra în Marea Azov. Înainte de ocupație, navele militare și navele comerciale ucrainene treceau strâmtoarea, în conformitate cu dreptul internațional și Tratatul referitor la statutul Mării Azov din 2003, Ucraina nu ar trebui să ceară nicio autorizație.

2. Ucraina nu recunoaște ocupația. La 25 martie, grănicerii ucraineni au reținut în Marea Azov nava "Nord", capturată de Federația Rusă în Crimeea, iar în legătură cu această "încălcare" Federația Rusă a început blocarea a porturilor ucrainene. Toate navele la rând sunt întârziate, se efectuează inspecții durabile pentru a crește costul transportului de marfă și pentru a provoca daune economiei noastre.

Cine a provocat atacul forțelor rusești asupra navelor militare ucrainene?
Nava "Nord" în portul ucrainean

3. Ucraina nu a luat măsuri de retorsiune împotriva reținerii navelor de către navele militare rusești. Cu toate acestea, pentru a consolida ambarcațiunile de frontieră Forțele Navale au trimis în Marea Azov navele sale. Pe 23 septembrie, navele Forțelor Navale "Donbass" și "Koreț", fără permisiunea FSB a Federației Ruse, au trecut strâmtoarea Kerci. Ucraina a stabilit un precedent pentru ruperea blocadei navale.

Cine a provocat atacul forțelor rusești asupra navelor militare ucrainene?
"Donbass" și "Koreț" trec strâmtoarea Kerci

4. La 25 noiembrie, un alt detașament alcătuit din trei nave militare a Forțelor Navale au fost din nou trimise să treacă prin strâmtoarea Kerci. Însă de data aceasta, navele de frontieră rusești nu au permis trecerea prin strâmtoarea Kerci. Astfel, a fost creat un precedent pentru încălcarea Tratatului de la Marea Azov și a dreptului maritim internațional. Dar aceasta nu a fost totul.

5. După ce navele miliare ucrainene s-au îndepărtat de strâmtoare, ele au fost urmărite de un detașament de ambarcațiuni de frontieră al FSB al Federației Ruse. Pe parcursul celor 10 ore de urmărire în apele internaționale, navele rusești au încercat în mod repetat să oprească navele militare ucrainene și să le rețină, dezactiveze, deși oprirea navelor militare în conformitate cu dreptul internațional este inacceptabilă. Atunci navele rusești au săvârșit atacul. Asupra navelor militare ucrainene a fost tras focul, una dintre ele a suferit daune și a fost dezactivată, navele s-au oprit și au fost reținute de inamic. Aceasta s-a întâmplat în apele internaționale.

Cine a provocat atacul forțelor rusești asupra navelor militare ucrainene?
Navele militare ucrainene reținute de FSB în portul ocupat Kerci

6. Astfel, conducerea rusă a decis să captureze navele militare ucrainene nu în mod spontan , a existat destul timp pentru a lua o decizie. Cu toate acestea, Federația Rusă a decis să atace și să arate că nu va permite trecerea strâmtoarei Kerci fără permisiune. De fapt, Rusia a anunțat ocuparea Mării Azov.

7. Provocarea în Marea Azov a fost creată de Federația Rusă ca urmare a ocupării reale și a pirateriei în zona strâmtorii Kerci. Primul grup de nave militare ucrainene a trecut strâmtoarea fără probleme și în deplină conformitate cu dreptul internațional, de aceea Rusia nu a avut nici un motiv să atace al doilea grup de nave. Astfel, toată vina pentru atac cade în întregime pe conducerea Federației Ruse.

8. Nu există nici o provocare în aceea, că navele ucrainene, urmând în apele internaționale, sunt trimise de la unul din porturile noastre către altul. Deci, nu cred în declarațiile "au fost trădate", "acest lucru este planificat pentru a amâna alegerile". Provocarea este creată de Rusia, Putin ar fi putut face o astfel de confiscare mai înainte. Dar au făcut-o acum, doar pentru a arăta că Marea Azov este complet blocată, iar Ucraina va trebui să accepte și să recunoască anexarea Crimeii și incapacitatea de a controla apele strâmtoarei și apropiate ei.

9. Cele mai bune dovezi ale vinovăției Federației Ruse în atac sunt înregistrările video prezentate de către FSB a atacului intenționat asupra navelor militare ucrainene, care n-au opus rezistență. Video-ul  cu cuvintele "Push!" cel mai bine îi demască pe ruși. De asemenea, serviciile de informații ucrainene au interceptat comenzile comandamentului FSB asupra comandanților ambarcațiunilor Federației Ruse de a reține navele ucrainene. Atacul asupra marinarilor ucraineni nu a avut loc la inițiativa comandanților locali, ci prin ordin direct de la Moscova.

10. Capturarea navelor noastre nu afectează statutul juridic al strâmtorii Kerci. De aceea, comunitatea mondială sprijină Ucraina în această chestiune, nicio țară nu a susținut poziția rușilor.

Autor: Iurie Butusov "Censor.net"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu