12/08/2018

CPI intenționează să finalizeze în curând analiza crimelor de război din Crimeea și Donbass

Procuratura Curții Penale Internaționale (Tribunalul de la Haga, Țările de Jos) intenționează să finalizeze în viitorul apropiat analiza crimelor de război din Crimeea și Donbass și să decidă asupra admisibilității cazului spre examinare. Despre acest lucru informează canalul "112 Ucraina" cu referire la raportul anual al procurorului de instanță Fatu Bensuda.

procurorul Fatu Bensuda
procurorul Fatu Bensuda, fotografie din surse deschise

"În viitorul apropiat, oficiul procurorului intenționează să finalizeze analiza a subiectului de jurisdicție în ceea ce privește situația atât în Crimeea, cât și în estul Ucrainei, pentru a ajunge la o concluzie adecvată cu privire la acceptabilitatea jurisdicției instanței", se spune în raport.

De asemenea se arată că din cauza aceasta, oficiul procurorului va continua să colecteze informațiile disponibile privind procedurile judiciare la nivelul legislației naționale, precum și să coopereze cu autoritățile Ucrainei, societatea civilă și alte părți interesate.

"Având în vedere că Ucraina a recunoscut jurisdicția CPI pe o perioadă nedeterminată, procuratura va continua, de asemenea, să înregistreze acuzațiile de crime comise în Ucraina, în măsura în care acestea se află sub jurisdicția instanței", se mai adaugă în raport.

În același timp, documentul notează că în acest an, procuratura a continuat să colecteze dovezi referitoare la conflictele din Crimeea și Donbass.

În special, sa stabilit că situația din Crimeea este o ocupație și se încadrează în caracteristicile unui conflict armat internațional.

În ceea ce privește situația din Donbass, s-a decis să se aplice legea conflictelor internaționale, deoarece din 14 iulie 2014, în această regiune s-au înregistrat confruntări directe între forțele armate ale Rusiei și Ucrainei.

În prezent, procuratura a înregistrat 1200 de cazuri infracționale în Donbass, au fost stabilite 2737 de victime și aproximativ 9000 de persoane au fost rănite.

În același timp, este înregistrată o vărsare de sânge deosebită în bătăliile pentru Ilovaisk. Potrivit CPI, aproximativ 1 mie de soldați ucraineni au murit în ele.

De asemenea, oficiul procurorului a înregistrat astfel de infracțiuni precum pregătirea soldaților-copii de către militanții din Donbass, execuțiile extrajudiciare și violența sexuală.

În ceea ce privește Crimeea, aici sunt înregistrate fapte de recrutare ilegală a cetățenilor în armata țării-ocupantului, judecări ilegale ale ucrainenilor și tătarilor din Crimeea și răpirea persoanelor care nu sunt de acord cu autoritățile ocupaționale.

Anterior, partea ucraineană a insistat ca Curtea Penală Internațională să își deschidă biroul în Ucraina pentru a investiga crimele de război comise de înalții oficiali ai Federației Ruse și autoritățile ocupaționale din Crimeea.

Raportul anului trecut privind situația din Ucraina poate fi găsit aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu