12/11/2019

Adunarea generală a ONU a adoptat o rezoluție privind militarizarea Crimeei


Adunarea generală a ONU adoptă rezoluția «Problema militarizării Republicii Autonome Crimeea și orașului Sevastopol (Ucraina), precum și a unor părți ale Mării Negre și Azov», care conține un punct despre instalațiile nucleare confiscate și infrastructura de pe teritoriul ocupat (sursa – ukrinform.ua).

63 de țări au votat în favoarea, 19 împotrivă, 66 s-au abținut.

Problema militarizării Republicii Autonome Crimeea și orașului Sevastopol (Ucraina), precum și a unor părți ale Mării Negre și Azov

Adunarea Generală a Națiunilor Unite adoptă o rezoluție pentru acest nume pentru a doua oară, dar acest document a fost completat de dispoziții fundamental noi.

În special, solicită Federației Ruse «să se abțină de la extinderea competenței sale la instalațiile nucleare și la infrastructura din Crimeea» și, de asemenea, își exprimă îngrijorarea cu privire la utilizarea întreprinderilor de apărare din Ucraina capturate.

Rezoluția reamintește Rusiei interdicția de a solicita armata persoanelor de stat ocupante din teritorii ocupate, «inclusiv prin presiune sau propagandă care vizează asigurarea unei recrutări voluntare», condamnă utilizarea educației pentru a se înscrie în armată și îndeamnă Moscova să «oprească această activitate ilegală» .

Lucrarea se concentrează, de asemenea, pe aspectele socio-economice ale agresiunii ruse. «Problemele de securitate și escaladarea forțelor militare în mările Negre și Azov continuă să destabilizeze economia și sfera socială, în special în regiunile de coastă ale Ucrainei», se arată în document.

Adunarea generală a ONU este îngrijorată de impedimentul deliberat al mișcării prin strâmtoarea Kerch, în special «sub pretextul unor exerciții militare» în Marea Neagră și Azov și în strâmtoarea Kerch.

Rezoluția actuală, ca și cea anterioară, condamnă construirea unui pod peste strâmtoarea Kerch, care promovează militarizarea Crimeei și «limitează dimensiunea navelor care pot ajunge în porturile ucrainene de pe Marea Azov».
Creșterea prezenței militare a Federației Ruse în anumite părți ale Mării Negre și Azov și urmărirea navelor comerciale «agravează în continuare situația economică și socială din regiunea Donetsk adiacentă, care a suferit deja pierderi din ocuparea Crimeei», se arată în document.

Adunarea generală a ONU condamnă, de asemenea, vizitele oficialilor ruși în Crimeea și invită toate statele membre ale ONU să se abțină de la vizitarea regiunii fără a fi de acord cu Ucraina.
În plus, rezoluția invită toate statele membre să coopereze cu ONU «pentru a stopa ocupația rusă a Crimeei cât mai curând posibil și pentru a se abține de la orice acorduri cu Federația Rusă cu privire la Crimeea care nu îndeplinesc acest obiectiv».

Proiectul de rezoluție a fost pregătit de 39 de țări, inclusiv Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Franța, Ucraina, Italia, Suedia, țările baltice, Ungaria, Bulgaria și altele.

Adunarea generală a ONU a adoptat o rezoluție anterioară cu același nume la 18 decembrie 2018. Documentul subliniază amenințările de securitate prezentate de Rusia pentru Ucraina, regiunea Mării Negre și toată Europa prin transferul trupelor și armelor în Crimeea, inclusiv aeronave și rachete capabile să transporte o taxă nucleară. Pentru prima dată, există un apel direct către Rusia să-și retragă trupele imediat din Crimeea și să-și suspende imediat ocupația temporară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu