9/21/2017

58% dintre europeni susțin intrarea Ucrainei la NATO, 48% – intrarea Ucrainei la Uniunea Europeană: rezultatele cercetării sociologice KANTAR PUBLIC la comanda strategiei europene de la Ialta (YES)

traducere neoficială

          58% dintre europeni susțin Ucrainei intrarea la NATO, și doar 48% - intrarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Despre aceasta arată rezultatele sondajului realizat de compania KANTAR PUBLIC la comanda Strategiei Europene de la Ialta (YES) (sursa –YES).


Ucrainei - Uniunea Europeană

          În cadrul studiului, au fost intervievate cetățenilor șapte țări Europene - Germania, Franța, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia și Olanda - de reprezentativ pentru fiecare din țările alegere sociologică (mai mult de 1000 de oameni de la țară). Rezultatele sondajului au fost prezentate astăzi, 16 septembrie, la ședința în plen a 14-a conferință de întâlnire YES «Este o nouă lume? Și ce înseamnă pentru Ucraina?». Asemenea studiu a u fost petrecute de comanda YES în 2005 și 2007.

Majoritatea europenilor intervievați (58%) susțin intrarea Ucrainei la NATO, în timp ce intrarea la Uniunea Europeană - doar 48%. Cu 12 ani în urmă, în timpul primului similare sondaje, imaginea a fost altul: pentru că Ucraina a devenit membră a UE, a pledat, în cea de a 55% - din respondenți europeni.

          Astăzi, cel mai mare sprijin al ideii de aderare a Ucrainei la UE a primit în Lituania și Polonia (68% și 67%, respectiv), iar cel mai mic - în Olanda (27%). Nivelul de suport de la Franța, Germania și Marea Britanie - mai puțin de jumătate dintre cei intervievați.

Cei care se pronunță împotriva intrării Ucrainei la UE, susțin diferite motive. O treime din respondenți consideră că UE, în acest stadiu de dezvoltare nu-și poate permite extinderea în continuare. Și la fel de mult (31%) consideră că adoptarea Ucrainei va provoca probleme economice în Uniunea Europeană.

          40% din cei care sprijină intrarea Ucrainei, consideră că principalul argument faptul că Ucraina este parte a Europei. Iar 34% susținătorilor subliniază că acest pas va contribui la consolidarea democrației în Ucraina.

       În ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO, atunci aici este o altă imagine. Aproape în fiecare țară, în cazul în care s-a efectuat un studiu, majoritatea pledează pentru ca acesta să accepte Ucraina în membrii alianței nord-atlantice. Chiar și în Franța și Olanda pentru acest lucru este favorizat de 49%, în alte țări, nivelul de suport de mai mult. În Lituania și Polonia, el ajunge la 72% și 76%, respectiv. Aceste două țări din fostul «lagăr communist» oferă cel mai puternic sprijin pentru aderarea la NATO a Ucrainei.

          Principalul argument integrării Ucrainei în NATO, europenii consideră că este o confruntare cu Rusia (40% din numărul celor care acceptă intrare). În plus, 28% cred că aderarea Ucrainei la NATO va consolida capacitatea Europei să opună rezistență agresiunii ruse.
Rezultatele studiului vor fi publicate pe saitul yes-ukraine.org

16.09.2017

Autorul: Strategiei Europene de la Ialta
Contact: info@yes-ukraine.org

sursa –YES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu