10/13/2017

Raport al Națiunilor Unite privind încălcările grave ale drepturilor omului pe teritoriul Crimeei ocupate de Rusia

traducere neoficială

GENEVA (25 septembrie 2017) - Situația din domeniul drepturilor omului în Crimeea * sa înrăutățit grav în condițiile ocupației rusești; iar entitățile de stat din Federația Rusă comit "numeroase și grave încălcări", după cum se arată în raportul important al Biroului ONU pentru Drepturile Omului, publicat astăzi.
Biroului ONU pentru Drepturile Omului
„Au fost documentate încălcări grave ale drepturilor omului, cum ar fi arestarea și detenția arbitrară, dispariții forțate, rele tratamente, tortură și cel puțin o execuție extrajudiciar“, - a declarat într-un raport **.

Acesta a reamintit că toți locuitorii din Crimeea a ridicat înlocuirea Legile ucrainene ale legilor Federației Ruse, și zeci de mii de oameni a afectat impunerea cetățeniei ruse. Aceste și alte acțiuni evidențiate în raport încalcă legea internațională umanitară și drepturile omului.

Raportul include 20 de recomandări pentru guvernul rus să respecte obligațiile de ocupație de putere, pentru a sprijini drepturile omului pentru toți și de a efectua o investigație efectivă a presupuselor cazuri de tortură, răpire și crimă, care a implicat membri ai forțelor de securitate și Crimeea auto-apărare.


„Lipsa urmăririi penale a autorilor acestor acte și omisiunea de a le aduce în fața justiției lipsit victimelor remedii adecvate și sentiment sporit de impunitate pentru acțiunile lor, care ar putea să încurajeze continue încălcări ale drepturilor omului“, - spune raportul adăugat.

Raportul arată că impunerea cetățeniei rusești a avut un impact deosebit de puternic asupra a trei grupuri sociale: cei care au renunțat oficial la cetățenie; funcționarii publici care au fost forțați să renunțe la cetățenia ucraineană pentru a nu-și pierde locul de muncă; și locuitorii din Crimeea, care nu au avut dreptul să obțină cetățenia și au devenit străini.


„Persoanele care au un permis de ședere, dar nu au cetățenia Federației Ruse nu se bucură de egalitate în fața legii și sunt lipsite de cele mai importante drepturi", se arată în raport. „Ei nu pot deține terenuri agricole, pentru a alege și de a fi ales, pentru a înregistra o comunitate religioasă, să prezinte o ofertă de a găzdui întâlniri ale cetățenilor pentru a lucra în serviciul public și re-înregistreze vehiculele lor private pe peninsula.“

„Problema cetățeniei a avut un impact puternic asupra vieții multor locuitori din Crimeea", a declarat Zeid Ra'ad al Hussein, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.


„Potrivit raportului, impunerea cetățeniei pentru locuitorii teritoriului ocupat pot fi echivalate pentru a le forța să jure credință“ puteri ostile „care este interzisă de Convenția de la Geneva a patra,“ - a spus Zeid.


Sute de prizonieri și deținuți au fost transferați în Federația Rusă, după cum se menționează în raport, în ciuda faptului că această practică este strict interzisă de dreptul umanitar internațional.

Printre aceste persoane în detenție, și este realizator de film ucrainean Oleg Sentsov arestat în Simferopol mai 2014 și tradus în Federația Rusă, în aceeași lună, înainte de a fi dat un verdict vinovat și plasat într-o colonie penală în Siberia.

Unii deținuți au fost tratați în mod necorespunzător și cel puțin trei au murit după ce nu au primit îngrijirea medicală de care aveau nevoie, după cum se menționează în raport.

Raportul subliniază, de asemenea, impactul grav al schimbărilor în organele judiciare și de aplicare a legii impuse în cadrul ocupației rusești.


„Legile din Ucraina au fost înlocuite cu legi Federația Rusă, contrar obligațiilor în temeiul dreptului internațional umanitar, potrivit căruia legile aplicabile ale teritoriului ocupat va rămâne în vigoare“, - a spus în ea. „Este, de asemenea, a condus la alegerea punerii în aplicare a dispozițiilor Federației Ruse, dreptul penal, care vizează combaterea terorismului, extremismului și separatismului, ceea ce a limitat dreptul la libertate și securitate, și îngustat spațiul pentru exercitarea libertăților fundamentale“.

Cele mai multe dintre toate, aceste restricții persoanelor afectate, care au opus unui referendum în 2014 sau critica controlul Crimeea al Federației Ruse, în special, jurnaliști, bloggeri, susținători ai Mejlis, organismul reprezentativ al tătarilor din Crimeea, care a fost declarată o organizație extremistă și a fost interzis în aprilie 2016. Sub pretextul luptei împotriva extremismului, Guvernul a efectuat căutări în Crimeea, în case, intimidați și au reținut membrii ai comunității tătară din Crimeea.

„Tribunalele au ignorat adesea acuzațiile bine întemeiate privind încălcările drepturilor omului care au avut loc în timpul detenției“, se arată în raport. „Judecătorii au aplicat dreptul penal al Federației Ruse la o gamă largă de ansambluri pașnice, spectacole și evenimente, iar în unele cazuri – retroactiv la evenimente care au avut loc înainte de ocuparea temporară a Crimeea.

25.09.2017

Autorul:  Iryna Yakovlieva, contact: +38 05 0386 8069 / iyakovlieva@ohchr.org 
     Rupert Colville, contact: +41 22 917 9767 / rcolville@ohchr.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu