10/22/2017

Rezultatele anchetei privind tragedia din apropierea orașului Ilovaisk, în august 2014

traducere neoficială

Procuratura militară continuă ancheta preliminară privind faptul că Federația Rusă a început un război agresiv împotriva Ucrainei, care a dus la moartea oamenilor și alte consecințe grave (sursă - Procuratura Generală a Ucrainei).


Federația Rusă a început un război agresiv împotriva Ucrainei

În anchetă sunt cercetate circumstanțele tragediei din Ilovaisk - operațiunile de luptă din zona orașului Ilovaisk, regiunea Doneţk în august 2014.

Pentru completarea investigației și evaluarea experților privind problemele de aplicare și interacțiune a forțelor și mijloacelor implicate în operațiune, justificarea adoptării deciziilor de conducere, s-au desfășurat două comisii complexe de examinări militare judiciare, la care au participat 31 de experți și specialiști cu experiență în sfera militară.

Dovezile colectate și evaluările experților au arătat că, din mai până în iulie 2014, au fost efectuate o serie de operațiuni de succes privind eliberarea localitaților din regiunile Doneţk și Lugansk de la organizațiile teroriste ale RPD și RPL.

La 11 august 2014, conducerea Operațiunii Antiteroriste (OA) a emis un ordin de executare și a elaborat un plan, una dintre sarcinile cărora a fost blocarea formațiunilor armate ilegitime de către forțele armate ale Ucrainei și eliberarea orașului Ilovaisk. În operațiunea militară au fost  implicate forțele batalioanelor de voluntariat separate.

Conform ordinului și scopului menționat mai sus, care au fost bine întemeiate, a fost planificat să se ia orașul Ilovaisk împreună cu  marginea de nord a orașului Makeievka, ceea ce trebuia să ducă la stabilirea controlului asupra rutelor de aprovizionare și ulterior să permită înconjurul și eliberarea orașului Doneţk de teroriști.

Având în vedere succesul semnificativ al trupelor noastre, pentru a evita înfrângerea organizațiilor teroriste în a treia decadă a lunii august 2014, conducerea Forțelor Armate din Federația Rusă a organizat o invazie directă a unităților rusești regulate în regiunea Doneţk, directând focuri de  artilerie de pe teritoriul Federației Ruse a supra Forțelor Armate ale Ucrainei.

Cea mai mare invazie a avut loc în noaptea de 23-24 august 2014. Forțele invaziei armatei FR au constat din nouă grupe de batalioane: 3500 de persoane; aproximativ 60 de tancuri; 320 de vehicule militare de infanterie de până la 60 de tunuri; 45 mortare; 5 sisteme rachete antitanc.

Pentru a duce în eroare și uciderea ostașilor ucraineni, de pe tehnica militară rusă au fost înlăturate în prealabil sau camuflate semnele tactice ruse și înlocuite cu semnele de identificare ale unităților ucrainene, ceea ce este interzis prin art. 37 din Protocolul adițional la Convenția de la Geneva din 12 august 1949 (Protocolul I) din 08.06.1977.

Conform rezultatelor anchetei și datelor furnizate de Serviciul de Securitate al Ucrainei, raportul forțelor militare ale Ucrainei din raionul Ilovaisk cu subunitățile Forțelor Armate ale Rusiei și reprezentanții organizațiilor teroriste "RPD" și "RPL" au fost de: ;personal – 1:18; tancuri 1:11, vehicule blindate –1: 16; artilerie - 1:15; rachete  "Grad" - 1 :24.

În același timp, gruparea Armatei FR în partea estică a frontierei de stat a Ucrainei a reprezentat: 35 de grupuri și batalioane-tactice; nu mai puțin de 45100 militari; până la 160 de tancuri; 1360 BMP (BTR); 350 unități de artilerie; 130 unități de lansatoare de rachete multiple; 192 avioane de luptă; 137 elicoptere.

Luând în considerare amenințarea reală a unei invazii de-a lungul frontierei ruso-ucrainene, forțele armate ale Ucrainei nu au avut destule puteri pentru a crește contingentul de trupe în direcția Doneţk și, în același timp, să asigure apărarea altor părți ale frontierei de stat.

Ca urmare a invaziei bruște a forțelor armate ruse din 24-25 august 2014 și marșul lor către orașul Ilovaisk, batalioanele Ministerului Afacerilor Interne ale Ucrainei "Dnipro-1", "Mirotvoreț", "Sviteaz", "Herson", "Ivano-Frankivsk" Donbas "și forțele sectorului" B "au fost înconjurate de către forțele inamice superioare numeric.

Având în vedere situația critică, comandamentuOA și-a propus ca sarcină principală păstrarea vieții soldaților ucraineni. În acest scop, au început discuțiile dintre șeful OA V. Mujenko și reprezentanții Statului Major al forțelor armate ale Federației Ruse (șeful adjunct al Forțelor Armate al FR Bogdanovski), precum și la nivelul conducerii sectorului "B" și a unităților Forțelor Armate ale Rusiei, privind asigurarea unor măsuri de siguranță  și garanția coridoarelor umanitare pentru ieșirea forțelor armate ale Ucrainei și al altor formațiuni militare.

Ancheta a confirmat că în perioada 26-28 august 2014 au avut loc 12 conversații telefonice între șeful OA V.Mujenko și șeful adjunct al Forțelor Armate din Federația Rusă, M. Bogdanovski. Ca urmare, partea rusă a oferit garanții pentru eliberarea în siguranță a personalului militar ucrainean din încercuire pe un traseu coordonat.

Garanția suplimentară pentru o ieșire sigură au fost cei trei parașutiști ruși capturați, care trebuiau să fie returnați Forțelor Armate ale Rusiei după eliberarea ostașilor ucraineni.

În același timp, ancheta a stabilit că, în timpul discuțiilor, Forțele Armate FR au întârziat în mod intenţionat timpul pentru aranjarea pozițiilor focale avantajoase de-a lungul traseului forțelor OA.

La 29 august 2014, cu instrucțiunile directe și ordinele  Statului Major General al Forțelor Armate din Rusia, trupele ruse au împușcat trupele militare ucrainene, împreună cu cei trei parașutiști captivi ruși.

În aceste condiții, a fost efectuată o crimă teribilă: au fost omorâți 366 de soldați ucraineni, 429 au fost răniți, 300 au fost capturați, forțele armate ale Ucrainei au suferit pierderi considerabile de arme și echipamente militare în valoare de aproape 300 de milioane de UAH.

Pentru obiectivitatea anchetei, experții juridici au studiat nivelul de luptă al forțelor de pregătire OA ca urmare a implicării militarilor și tehnicii Forțelor Armate ale Ucrainei în participarea la parada militară de la 24.08.2014 la Kiev cu ocazia  sărbătoririi a 23-a aniversări a Zilei Independenței a Ucrainei.

Este stabilit că petrecerea paradei militare nu a afectat nivelul de luptă și forțele OA, deoarece aici au fost implicate unități, care au fost completate aproape în întregime de către militari în termen și cadeți, care neavând  nivelul necesar de pregătire, nu au putut fi implicati în operațiunea antiteroristă.

Cercetările circumstanțelor tragediei Ilovaisk, în general, a fost încheiate. Cu toate acestea, decizia finală de procedură în procesul penal va fi luată după asigurarea respectării cerințelor art. 2 din Codul de procedură penală al Ucrainei cu privire la anchetă completă și urmărirea penală a celor vinovați.

Conform opiniilor experților și a altor probe complexe obținute, singurul factor care este în legătură directă de cauzalitate cu tragedia din  Ilovaisk este agresiunea militară a Forțelor Armate ale Federației Ruse ca o invazie directă în Ucraina și comiterea  în continuare a crimelor de război de către militarii țarii agresoare.

Pe baza dovezilor colectate, primul șef adjunct al Forțelor Armate din Federația Rusă, Mihail Bogdanovski, a fost informat despre suspiciunea de săvârșire a infracțiunilor, stipulate în partea a 3-a din Art. 110 (încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei), partea 2 a art. 437 (efectuarea unui război agresiv), Partea a 2-a din Art. 438 (încălcarea legilor și a obiceiurilor de război, combinate cu uciderea intenționată) din Codul penal al Ucrainei. Înaltul oficial a comandat direct unitățile Forțelor Armate FR în timpul invaziei lor în Ucraina și, împreună cu alte persoane, a organizat o asasinare a soldaților ucraineni în apropierea orașului Ilovaisk.

Rezultatele investigației războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei, la acel moment au fost trași la răspundere penală pentru comiterea acestor infracțiuni 89 de persoane, inclusiv 43 de cetățeni ai FR, 11 de persoane din rândul conducerii Forțelor Armate (ministrul Apărării S. Şoigu adjunctul său - șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse V. Gherasimov și încă nouă generali). Persoanele indicate au fost date în urmărire, instanța a acordat permisiunea de a le reține.

Au fost aduse în fața instanțelor 41 de acuzații împotriva a 45 de persoane. Instanțele de judecată  ucrainene au condamnat deja 25 de persoane, inclusiv 9 cetățeni ruși, inclusiv trei soldați ai Forțelor Armate Ruse.

Ancheta a interogat mai mult de 1.500 de victime, mai mult de 2.200 de martori, a efectuat peste 1.870 de examinări medico-legale (militare și lingvistice, etc.).

S-au găsit și s-au identificat mai mult de 100.000 de bucăți de dovezi fizice (inclusiv muniții și armament, care au fost livrate teroriștilor de către FR, capturate în timpul OA.).

Potrivit concluziilor experților, consecințele grave care s-au soldat cu moartea militarilor ucraineni și pierderea armamentului și tehnicii militare în orașul Ilovaisk, regiunea Donețk este în legătură directă cu următile activităţii Forțelor Armate ale FR.

Procuratura militară a transmis informația despre probele colectate, referitoare la comiterea crimelor de război, Oficiului Procurorului Curții Penale Internaționale, pentru deciderea deschiderii procedurilor penale.

Pe lângă aceasta, Curtea Internațională de Justiție a Organizației Națiunilor Unite și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în timpul susţinerii proceselor împotriva Federației Ruse, Procuratura Militară a furnizat Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Justiției din Ucraina, dovezi despre implicarea Federației Ruse în războiul agresiv împotriva Ucrainei și despre finanțarea terorismului.

14.08.2017

Autorul: Procuratura militară principală
Contact: https://www.gp.gov.ua/ua/treatment.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu