12/10/2017

Ministerul Educației și Științei din Ucraina consideră cursul sesiunii finale a Comisiei de la Veneția

     Ministerul Educației și Științei din Ucraina consideră cursul sesiunii finale a Comisiei de la Veneția (CV, Comisia), în ceea ce privește articolul despre limbă din Legea „Cu privire la Educație“ echilibrat și constructiv, gata să contribuie la detalierea articolului 7 din Legea "Cu privire la învățământul secundar general" și este, de asemenea, de acord cu recomandarea de prelungire a perioadei de tranziție pentru implementare. Poziția corespunzătoare este formulată în conformitate cu rezultatele reuniunii finale a Comisiei de la Veneția, astăzi, 8 decembrie 2017.

Legea „Cu privire la Educație“

     MES salută poziția consecventă a Comisiei cu privire la locul și rolul limbii de stat în procesul educațional.
     Se susține că articolul 7 este cadrul și subiectul unor detalii ulterioare, în special în Legea despre "Învățământul secundar general". Împreună cu comunitățile naționale MES va lucra în continuare pentru a găsi diferite abordări didactice pentru minorități, în funcție de nevoile lor educaționale. Obiectivul principal este acela de a asigura un nivel suficient de însușire  atât a ​​limbii de stat, cât și a limbii materne.
        Una dintre recomandările importante ale Comisiei este extinderea perioadei de tranziție pentru punerea în aplicare a articolului. Astfel, Legea "Cu privire la educație" indică faptul că articolul despre  limbă totalmente va intra  în vigoare în anul 2020. Ministerul Educației și Științei din Ucraina este de acord cu perspectiva că din punct de vedere pedagogic prelungirea perioadei de tranziție este rezonabilă  și sprijină pe deplin această recomandare. De asemenea, Comisia a subliniat că Ucraina ar trebui să utilizeze pe deplin posibilitățile prevăzute în alineatul (4) articolul 7 pe care MES intenționează să le îndeplinească.
     Ucraina este recunoscătoare Comisiei de la Veneția că solicitarea de a pregăti analiza legislației ucrainene privind conformitatea cu standardele existente ale legislației internaționale au fost prelucrate în termeni scurți, și își exprimă speranța că observațiile părții ucrainene vor fi reflectate în raportul final.
     Ucraina este gata să continue cooperarea cu organele relevante de experți din Consiliul Europei pentru a elabora o bază legislativă în domeniul asigurării drepturilor minorităților naționale. În plus, Ucraina îndeamnă vecinii parteneri să se angajeze într-un dialog constructiv.

      Un raport mai complet a deciziei Comisiei de la Veneția va fi postat pe site-ul MES după publicarea oficială a hotărârilor pe resursa informațională  al CV, care, ar trebui să  aibă loc luni, 11 decembrie: http://www.venice.coe.int/webforms/documents/?opinion=902&year=all


08.12.2017

Autorul: Ministerul Educației și Științei din Ucraina
Contact: tel:  044 481 32 62, e-mail: press@mon.gov.ua 

Sursa: Ministerul Educației și Științei din Ucraina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu