5/15/2018

Țările din bazinul Mării Negre au recunoscut statutul a porturilor maritime situate pe peninsula Crimeea ca fiind "închise"

Comitetul Memorandumului de înțelegere privind controlul statului asupra portului în regiunea Mării Negre, a cărui cea de-a 19-a reuniune s-a desfășurat în perioada 17-19 aprilie 2018 în Odessa, a susținut propunerea delegației ucrainene de a aduce numele porturilor ucrainene în Sistemul de Informații al Mării Negre  (SIMN) în conformitate cu denumirile specificate de UN/LOCODE, o astfel de sarcina a fost inclusă în programul de acțiune al Comitetului.

Statutul a porturilor maritime situate pe peninsula Crimeea

Documentul, pe lângă denumirile corecte ale porturilor maritime ucrainene, determină statutul porturilor maritime, situate pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea, ca fiind "închise". Adoptarea de către Comitetul memorandumului Marii Neagre a documentului PSCC 19/9.2.3 este recunoașterea statutului închis al porturilor din Crimeea. Acesta este încă un pas pe calea prevenirii încălcării suveranității Ucrainei și protejării intereselor statului la nivel internațional.

Reuniunea din acest an a Comitetului a fost condusă de Hayri Hasandayioglu, Coordonatorul al controlului portuar de stat al Administrației Maritime din Republica Turcia. La întâlnire au participat reprezentanții Ucrainei, Turciei, Bulgariei, Georgiei și Federației Ruse. În plus, un important eveniment este numirea lui Petrenko Dmitrii din partea Ucrainei, ca Președinte a Comitetului în 2018.

Pentru a preveni utilizarea în regiunea Mării Negre a informațiilor nelegale cu privire la aparținerea porturilor maritime situate pe teritoriul temporar ocupat Republica Autonomă Crimeea Federației Ruse, Ucraina a depus pentru examinare Comitetului propuneri privind întroducerea în SIMN și folosirea a Clasificatorului UN/LOCODE (document PSCC 19/9.4.2). Suportul complet pentru această propunere nu a putut fi atins, dar datorită perseverenței delegației ucrainene această problematică a fost inclusă în programul de acțiune al Comitetului, iar decizia va fi luată la următoarea reuniune a Comitetului, care va avea loc în aprilie a anului 2019 în orașul Sofia, Republica Bulgaria.

03.05.2018

Contact: press@mtu.gov.ua

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu