8/20/2019

Ucraina poate crea în jurul Crimeii o zonă maritimă cu regim special: ce se știe despre aceasta

Agenția de Stat pentru Hidrografie, care este responsabilă pentru publicarea și susținerea hărților oficiale de navigație în apele teritoriale ale Ucrainei, a propus crearea unei zone maritime cu regim special în jurul Crimeii anexate de Federația Rusă – pentru a  interzice  navelor de a intra în toate porturile peninsulei. Acest lucru a fost declarat pe site-ul oficial al instituției de către șeful Agenției de Stat pentru Hidrografie Alexander Șciptsov.

Agenția de Stat pentru Hidrografie

"Anunțul creării astfel de zone va oferi Ucrainei posibilitatea nu numai de a-l contracara pe agresor, ci și ca un stat responsabil pentru asigura îndeplinirea obligațiilor față de comunitatea mondială în mai multe direcții. Vom putea reduce la minimum riscurile pentru navigatori în ceea ce privește navigația și suportul hidrografic. Vom putea evita responsabilitatea pentru orice accident care poate apărea ca urmare a unor fapte penale ale Federației Ruse în apele mării interioare și marea teritorială a Ucrainei în jurul peninsulei Crimeea. De asemenea se va putea anula încercarea rușilor de a face cartografierea regiunii".

Agenția de Stat pentru Hidrografie publică și susține hărțile oficiale de navigație în apele din jurisdicția Ucrainei. În același timp, în apele adiacente Crimeii, în Mările Negre și Azov și pe coasta ucraineană a Mării Azov, Federația Rusă, în ciuda tuturor principiilor și normelor internaționale, de asemenea creează și realizează hărți electronice de navigație (HEN).

Astfel de acțiuni ale țării agresoare au adus la duplicarea producției HEN a Ucrainei cu HEN a Federației Ruse și au creat o amenințare pentru navigație, deoarece o astfel de duplicare, atunci când se utilizează hărți de echipamentul navelor, ar putea duce la un comportament imprevizibil al navelor și la coliziunea acestora. În prezent, există 32 de cazuri de astfel de duplicări.

"Noi deja am ajuns la aceea ca organizația internațională pentru HEN PRIMAR să nu realizeze hărți rusești care acoperă 100% din apele teritoriale ucrainene. Acum, folosind toate mijloacele disponibile, vom solicita de la IC-ENC (Marea Britanie) încetarea realizării a HEN de producție rusă referitor la apele Ucrainei.

Următoarea și foarte importantă etapă de combatere a agresiunii ruse este anunțarea de către Ucraina a regimului maritim special pentru a interzice intrarea navelor în toate porturile Crimeii și interzicerea activității ilegale a Federației Ruse în apele teritoriale ale Ucrainei din jurul peninsulei Crimeea", a declarat Bogdan Ustimenko, prim-șef adjunctul al Agenției de Stat pentru Hidrografie.
Cu ajutorul acestor acțiuni complexe, Agenția de Stat pentru Hidrografie dorește eliminarea din circulația ilegală a produselor cartografice electronice ale Rusiei referitor la apele Ucrainei. În plus, vor opri complet accesul în porturile Crimeii ale navelor străine și parțial ale navelor rusești. De aceea, Agenția de Stat pentru Hidrografie îndeamnă autoritățile de stat a Ucrainei, comunitatea ucraineană și internațională să se alăture inițiativei instituției de a proteja interesele Ucrainei și de a păstra viața marinarilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu